Adevărul e că am ajuns să trăim într-o imensă parcare. Adevărul e că automobilul ne sufocă viața în oraș. Adevărul e că se taie parcuri și se fac în loc parcări. Așa că tema Street Delivery 2017 este GRĂDINI POSIBILE.
Putem transforma o stradă într-o grădină de idei? Putem deschide noi spații publice în orașele noastre? Putem să cerem mai mult verde? Vino în stradă alături de noi și descoperă timp de trei zile un oraș în care oamenii au prioritate!
Bucureștiul a fost cândva un oraș al grădinilor. Cartierele sale comunicau cu lumea vegetală printr-o mulțime de spații verzi, prelungiri firești ale caselor și un soi de replici mărunte ale Paradisului. Apoi a intrat în scenă automobilul, care a tăiat legăturile dintre grădinile Cișmigiu, Icoanei, Universitarilor și Ioanid (ca să dăm câteva exemple din cartierul Street Delivery), și a îngroșat ca pe niște șanțuri adânci Calea Victoriei și Bulevardul Magheru pe axa Nord-Sud. Astfel că mersul pe jos de la Vest la Est este acum fragmentat și duce lipsa unui traseu cultural-pietonal.
Vegetația din București abia dacă mai pulsează, definind mai degrabă distrugerea și maidanizarea orașului. București este cea mai poluată și congestionată capitală UE, iar asta se reflectă în speranța de viață scăzută și în stresul cotidian.
Pentru o calitate decentă a vieții, Organizația Mondială a Sănătății oferă ca standard 50 mp de spațiu verde urban pe cap de locuitor. Uniunea Europeană recomandă un minim de 26 mp/capita. În 2014, fiecare bucureștean se putea bucura în mod real de mai puțin de 10 mp de spațiu public verde, incluzând aici și cimitire, fâșii de verdeață dintre parcare și carosabil sau păduri din extravilan.
Adoptă un maidan
Este un proiect de crowd-sourcing care are ca scop descoperirea rezervelor teritoriale ale Bucureștiului care ar putea servi la extinderea spațiilor verzi publice. În contextul în care legislația prevede 26mp/loc. dar nu există nicio măsură pentru a asigura rezerve teritoriale în acest sens AsoP (Asociația Peisagiștilor din România) împreună cu studenți voluntari își propune să descopere aceste resurse cu ajutorul cetățenilor orașului. Dincolo de cantitatea de spații verzi trebuie sondată și calitatea acestora. Multe spații verzi existente și cartate ca atare sunt de fapt percepute ca maidane. Adoptă un maidan este un proiect ce analizează și modul în care sunt percepute aceste spații.
Ca inspirație pentru locuitorii Bucureștiului instalația propusă de AsoP va prezenta și o serie de proiecte și propuneri deja realizate în cadrul unor proiecte de diplomă ce abordează aceste resurse teritoriale ce astăzi reprezintă pete albe pe harta orașului.
Vino și ajută-ne să descoperim maidanul tău / grădina ta posibilă!
Spre deosebire de edițiile anterioare, Street Delivery 2017 se desfășoară succesiv în cele șase orașe participante. Creăm astfel un traseu pentru cei interesați să descopere formele pe care manifestul nostru pentru oraș le ia în fiecare spațiu în parte: București: 9-11 iunie | Timișoara: 16-18 iunie | Iași: 16-18 iunie | Cluj-Napoca: 17-18 iunie | Baia-Mare: 30 iunie – 2 iulie | Bacău: 30 iunie – 2 iulie.
Mai multe detalii cu privire la Street Delivery 2017: http://street.delivery/arhitectura-si-urbanism-2017/