Misiunea AsoP România
Asociația Peisagiștilor din România – AsoP sprijină exercitarea profesiei de peisagist contribuind la reglementarea și promovarea acesteia atât la nivel național cât și internațional. De asemenea, organizația participă la dezvoltarea domeniului peisagistic și la conștientizarea publicului larg cu privire la problematicile referitoare la peisaj și mediul înconjurător, deopotrivă natural și antropic.
Ca reprezentant al organizației profesionale europene – International Federation of Landscape Architects, European Region (IFLA EUROPE) – asociația acționează și pentru dezvoltarea unui cadru de viață durabil precum și pentru protejarea și conservarea patrimoniului istoric, cultural și natural.
Organizarea AsoP România
Asociația Peisagiștilor din România – AsoP este un organism național unic, nonguvernamental, apolitic şi independent, constituit ca asociaţie, în decembrie 2004, în baza Ordonanței nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, care a luat ființă ca o necesitate firească pentru sprijinirea exercitării profesiei de peisagist, susţinerea domeniului peisagistic ca şi act de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi de creaţie artistică, dar şi pentru promovarea în România a principiilor enunţate de Convenţia Europeană a Peisajului (Florența, 2000), ratificată de țara noastră prin Legea nr. 451/2002.
Având în vedere complexitatea activităților pe care le desfășoară, precum și limitările organizatorice impuse prin Ordonanța nr. 26/2000, în 2011 AsoP România a luat hotărârea de a-și reorganiza modul de funcționare la nivel național. Astfel, prin Hotărârea nr. 29 din 26.02.2011, Adunarea Generală a Asociaților a decis începerea procesului de înființare de filiale regionale precum și schimbarea denumirii filialelor existente astfel încât acestea să reflecte apartenența la organizația națională precum și reprezentativitatea teritorială.
Până în prezent sub tutela AsoP România au fost constituite trei filiale teritoriale:
- Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov înființată în 2009 la București, denumită și AsoP București;
- Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială Vest înființată în 2013 în Timișoara, denumită și AsoP Vest;
- Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială Nord-Vest înființată în 2014 în Cluj-Napoca, denumită și AsoP Nord-Vest.
În conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 26/2000, cele patru organizații – AsoP România, AsoP București, AsoP Vest și Asop Nord-Vest – au personalități juridice de sine stătătoare, însă din punct de vedere statutar împărtășesc aceleași obiective și întreprind în comun sau separat activități care au ca scop îndeplinirea țelurilor stabilite în cadrul AsoP România. Activitatea filialelor teritoriale se subsumează viziunii, misiunii, obiectivelor și activităților AsoP România. De asemenea, orice membru al unei filiale teritoriale este implicit și membru al organizației naționale.