Conferința AsoP București 2025
Conferința AsoP București 2025 #AgoraVerde, organizată de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov în parteneriat cu Asociația ARCHÉ se concentrează pe dezvoltarea domeniului înverzirii urbane și gestionarea durabilă a spațiilor verzi din România. Evenimentul își propune să ofere un cadru de discuții aplicate, facilitând schimbul de idei și colaborarea dintre profesioniștii din domeniu, reprezentanți ai administrației publice responsabili de gestionarea spațiilor verzi, grupuri de inițiativă locală și alți factori interesați de calitatea cadrului de viață din mediul urban.
Pentru a-și îndeplini scopul, conferința #AgoraVerde se construiește pe rezultatele obținute deja în cadrul proiectului Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România (RVPK), dar și pe o serie de alte exemple de bună practică privind protejarea patrimoniului cultural și natural.
Tema generală a acestui eveniment, ”Gestionarea spațiilor verzi: de la Registru Verde la biodiversitate în mediul urban”, reflectă importanța unei abordări integrate și sustenabile pentru dezvoltarea și protejarea infrastructurii verzi a orașelor. Prima zi din cadrul #AgoraVerde pune în valoare experiența dezvoltării și utilizării unui instrument de tip Registru Verde și impactul pozitiv pe care o gestionare adecvată îl are asupra biodiversității urbane. În cadrul acestei prime părți a evenimentului, participanții vor avea ocazia să interacționeze direct cu o aplicație de tip Registru Verde și să observe direct modul în care profesioniștii realizează analiza vizuală a arborilor și, respectiv, felul în care aceștia evaluează gradul de risc pentru vegetația arborescentă. Cea de-a doua zi a conferinței este dedicată unor activități practice concentrate în jurul unor soluții palpabile care pot adresa provocări importante referitoare la gestionarea spațiilor verzi din mediul urban.
Conferința AsoP București 2025 #AgoraVerde își propune să devină un eveniment de referință în domeniul înverzirii urbane, contribuind la dezvoltarea de orașe inteligente și propunând o abordare integrată a dimensiunii culturale a dezvoltării durabile.

Conferința AsoP București 2025 #AgoraVerde este dezvoltată de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov (AsoP București) și Asociația ARCHÉ în cadrul proiectului Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România (RVPK) selectat în cadrul #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.
Conferința AsoP București 2025 #AgoraVerde este realizată cu sprijinul:

ziua 1
ziua 2
Participarea la activitățile Conferinței AsoP București 2025 #AgoraVerde este gratuită și se realizează pe baza înscrierii. Pentru înscriere vă rugăm să utilizați linkul de mai jos:
Pentru alte detalii: asop.bucuresti@gmail.com
Alina Chiciudean (+40 722 635 749) | Diana Culescu (+40 724 08 35 09)
Bursele ”Ambasadorii Registrului Verde”
Pentru participarea la Conferința AsoP București 2025 #AgoraVerde, organizatorii oferă 5 burse de participare destinate exclusiv angajaților din administrația publică locală care sunt implicați în administrarea și gestionarea spațiilor verzi. Selecția bursierilor va urmări acoperirea unui număr cât mai mare din regiunile de dezvoltare din România. În procesul de selecție, reprezintă un avantaj sprijinul acordat de conducerea instituției pentru participarea la eveniment a angajaților implicați în administrarea și gestionarea spațiilor verzi.
Cheltuieli acoperite
Bursele ”Ambasadorii Registrului Verde” sunt oferite cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare în cadrul proiectului ”Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România” și acoperă următoarele costuri:
- transport dus-întors din localitatea de domiciliu până în București;
- cazare pentru trei nopți (30 martie – 2 aprilie 2025).
Pentru accesarea burselor ”Ambasadorii Registrului Verde” vă rugăm să ne transmiteți o solicitare via email, la adresa asop.bucuresti@gmail.com, însoțita de:
- justificarea modului în care participarea la eveniment poate îmbunătăți gestionarea spațiilor verzi în localitatea unde vă desfășurați activitatea;
- informații detalii referitoare la stadiul în care se află demersul pentru dezvoltarea unui Registru Verde funcțional în localitatea din care proveniți.

tutori ateliere

Alexandru Purcaru
Alexandru Purcaru a studiat în cadrul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov.
Având la bază formarea ca silvicultor, el și-a început activitatea în domeniul arboriculturii în 2013 la Oslo. De-a lungul timpului a avut ocazia să profeseze în Norvegia și în Anglia sub îndrumarea mai multor specialiști de renume, acumulând astfel o vastă experiență în gestionarea vegetației arborescente din mediul urban.
În 2017 a obținut atestatul de arboricultor din partea Societății Internaționale de Arboricultură (atestat ISA ML-0404A), iar acum activează în România, în cadrul companiei Tree Care Solutions.
Pasionat de arbori, Alexandru Purcaru se implică în numeroase acțiuni și proiecte care au rolul de a iniția deopotrivă publicul larg și tinerii profesioniști în arta îngrijirii arborilor din orașe.

Christos Papachristou
Christos Papachristou a absolvit Universitatea Agricolă din Atena în 2008 și Universitatea din Sheffield în 2012. La Sheffield, a studiat sub îndrumarea profesorilor James Hitchmough și Nigel Dunnett.
În următorii ani, Christos a coordonat experimentele de teren privind înființarea pajiștilor urbane cu flori sălbatice provenite din semințe, în Sheffield, între 2012 și 2016. Pe lângă cunoștințele experimentale, a adăugat și experiența practică dobândită prin implementarea unor pajiști extinse cu flori sălbatice pentru consilii din întreaga Anglie și Scoția. De asemenea, a condus extinderea testelor de plantare în Spania și în Grecia.
În Irlanda, Christos a gestionat proiecte variind de la mici dezvoltări rezidențiale și industriale până la mari proiecte de infrastructură, de la faza de fezabilitate până la întreținerea post-construcție.
Printre clienții cu care a colaborat se numără TII, Waterways Ireland și Irish Water. Alte proiecte la care a lucrat includ evaluări vizuale pentru extinderea Liniei Luas Finglas. În 2024, două dintre proiectele coordonate de Christos au fost distinse cu Mențiune de Onoare la Premiile Institutului Irlandez de Peisagistică, la categoriile Design Industrial și LVIA.