Bega Day Workshop – Azi redescoperim Bega

Locuitorii României au dreptul la arhitectură şi peisaj, la fel cum au dreptul la sănătate şi justiţie. (Declaraţia de la Cluj, Ordinul Arhitecţilor din România)

Scurtă descriere: Într-o lume in care problemele de mediu devin tot mai stringente, omul contemporan trebuie să-şi reconsidere atitudinea faţă de ambient. De aceea se vrea interacţiunea directă cu locuitorii oraşului in încercarea de a-i convinge asupra faptului că Bega este un important obiectiv turistic, cultural şi ambiental. Bega este un bun al oraşului iar Timişoara ar trebui să fie tutelată de prezenţa sa. Accesul la apă, la peisaj este un datum fizic al tuturor locuitorilor.
Urmărind toate aceste idei a luat naştere „Bega Day”, un eveniment maraton, derulat pe parcursul unei zile întregi. În acest răstimp se vor desfăşura in mod concomitent o serie de evenimente care au rolul de a aduce Bega in conştiinţa locuitorilor oraşului.

Perioada de desfăşurare: 5 iunie 2008

Colaboratori: Primăria Municipiului Timișoara, Atelierul de Urbanism, GTZ, Facultatea de Mecanică Timișoara, Facultatea de Arhitectură Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului Timișoara, club Alternative, Vertical Adventure, Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara.

Participanți: tineri profesioniști și studenţi de la peisagistică, arhitectură, mecanică, chimie, reprezentanţi de la GTZ , Primăria Municipiului Timișoara, Universitatea ‘Politehnica’ Timișoara.

Sprijin financiar (pe toată durata proiectului): Resurse proprii

Evaluarea proiectului: expoziţii de fotografie pe podurile cele mai tranzitate din oraş, Michelangelo (B-dul Michelangelo lângă Complexul Studenţesc) şi Tinereţii (B-dul. Mihai Viteazu); rezolvarea punctuală a unor probleme punctuale de urbanism în cadrul unui workshop privind reabilitarea canalului Bega; evidenţierea problemele de mediu cu care se confruntă oraşul în general şi Bega în special prin intermediul unor standuri tematice; laboratorul mobil de analize de mediu; demonstraţii de analiză a apei; generarea unei matrici legale pentru tot ceea ce înseamnă cadru construit in oraş, sesizarea unor probleme de urbanism din oraş si in acelaşi timp să se informeze despre ceea ce presupune un PUG; întreceri si demonstraţii de kayac si canotaj; trecerea peste Bega prin tiroliană sau bac; personalităţi locale printre care și Arhitectul Şef al oraşului care au vorbit despre statutul emblematic pe care îl are Bega pentru Timişoara; concert de muzică rock şi jazz pe scena din Parcul Rozelor.