21-31 august 2024, București

Workshop Interdisciplinar #AgoraKiseleff

Patrimoniu • Registru Verde • Comunitate

#AgoraKiseleff este o școală de vară într-un format nou ce își dorește să contribuie la dezvoltarea unui instrument de tip ”Registru Verde” funcțional, care să permită inventarierea, gestionarea și monitorizarea spațiilor verzi astfel încât acestea să poată să participe cu adevărat la creșterea calității vieții în toate localitățile din România.

Astfel, dacă în cadrul unei școli de vară clasice participanții deprind noi cunoștințe și abilități ca urmare a interacțiunii cu profesioniștii care asigură tutorarea acestora, în cadrul workshopului interdisciplinar #AgoraKiseleff tutorii și participanții urmează să lucreze împreună pentru a analiza situația existentă, pentru a genera și verifica ipoteze de lucru, precum și pentru a găsi soluții care să rezolve problemele sau care să pună în valoare aspectele pozitive ce au fost identificate. Așadar, orice experiență sau abilitate personală, indiferent de domeniu, are potențialul de a produce schimbări esențiale în cadrul procesului de lucru, schimbări care nu ar putea fi prevăzute sau planificate în avans. O experiență din copilărie, un aspect observat întâmplător la un moment dat de unul dintre participanți sau un talent ce nu are legătură directă cu domeniul spațiilor verzi – toate acestea pot deveni puncte de cotitură care să ajute echipa formată din participanți și tutori din cadrul workshopului interdisciplinar #AgoraKiseleff să ofere comunităților locale un sprijin concret în dezvoltarea unui instrument care să permită creșterea calității spațiilor verzi din țara noastră.

#AgoraKiseleff gravitează în jurul Parcului Kiseleff, prima grădină publică din București, simbol marcant al perioadei de modernizare a capitalei. Valența de monument istoric a acestui parc imprimă astfel un maxim de complexitate pentru activitatea de inventariere, gestionare și monitorizare asistată de instrumente de tip ”Registrul Verde”. În consecință, acest workshop interdisciplinar are și rolul de a sprijini îndeplinirea a două dintre țintele stabilite în cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030 (SDG11), respectiv: dezvoltarea de orașe inteligente și abordarea dimensiunii culturale a dezvoltării durabile.

Pentru a-și îndeplini scopul, #AgoraKiseleff se construiește pe rezultatele obținute deja în cadrul proiectului Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România (RVPK). De asemenea, acest workshop interdisciplinar beneficiază și de intervenția în cascadă a unor specialiști străini cu o vastă experiență în inventarierea, gestionarea și monitorizarea spațiilor verzi. Prezența acestora creează un impuls pe trei direcții esențiale, respectiv pentru activitatea de restaurarea a grădinilor istorice și pentru abordarea a două paliere de vegetație esențiale – arbori și arbuști.

Workshopul interdisciplinar #AgoraKiseleff își propune să devină un eveniment de referință din domeniul înverzirii urbane, aducând împreună participanți cu experiențe diferite pentru a discuta și dezvolta soluții inovatoare pentru abordarea spațiilor verzi.

imagine din Parcul Kiseleff

Vino alături de noi în august 2024, la București, pentru a descoperi Parcul Kiseleff dintr-o perspectivă nouă și pentru a dezvolta următoarea generație de instrumente pentru gestionarea spațiilor verzi urbane din România!

PROCES DE ÎNSCRIERE

Pasul 1: Înscriere – până luni, 5 august 2024, aplicanții trebuie să depună formularul de înregistrare.

Pasul 2: Acceptare – aplicații vor primi (prin e-mail) un mesaj de acceptare sau de neacceptare, după caz, marți 6 august 2024.

Aplicanții acceptați trebuie să participe la toate activitățile organizate între 21 și 31 august 2024 în perioada. Contribuția personală a fiecărui participant este crucială pentru implementarea cu succes a atelierului interdisciplinar #AgoraKiseleff.

Pentru o organizare adecvată a acestui workshop, participarea parțială nu este dorită sau acceptată de către organizatori.

Organizatorii #AgoraKiseleff acoperă costurile pentru:

  • toate activitățile și materialele relaționate cu workshopul;
  • masa de prânz în perioada 22 august 2024 – 31 august 2024;
  • cina în perioada 21 august 2024 – 30 august 2024.

Organizatorii nu acoperă costurile de cazare și de transport pentru participanți.

partea 1

program #AgoraKiseleff partea 1

partea 2

program #AgoraKiseleff partea 2

partea 3

program #AgoraKiseleff partea 3

pentru mai multe detalii:

asop.bucuresti@gmail.com

Diana Culescu

+40 724 08 35 09

Alina Chiciudean

+40 722 635 749

tutori internaționali

banner de prezentare pentru Katalin Takács, tutore în cadrul #AgoraKiseleff

Katalin Takács

peisagist, expert în patrimoniu pentru grădini istorice (HU)

Katalin Takács a studiat la nivel de master arhitectura grădinilor și a peisajului în Budapesta (Ungaria), precum și conservarea patrimoniului arhitectural în Belgia, la nivel de studii postuniversitar. În prezent lucrează ca profesor asociat și ca expert independent în domeniul patrimoniului.

În acest domeniu, ea contribuie la activitățile naționale din cadrul Comitetului Național Maghiar ICOMOS, cooperează cu diferite părți interesate în lucrări pentru elaborarea de studii preliminare pentru restaurarea grădinilor, iar la nivel internațional colaborează cu rețele profesionale precum ”HEREIN in garden”, ”Rețeaua NELA” (Rețeaua europeană a arhivelor din domeniul peisagistic) sau cu alte colective individuale transnaționale.

Principalele sale acțiuni de cercetare sunt reprezentate de managementul grădinilor și siturilor istorice, inventarierea grădinilor istorice din Ungaria și dezvoltarea de studii preliminare pentru proiectele de conservare a grădinii.

banner de prezentare pentru Evan Sims, tutore în cadrul #AgoraKiseleff

Evan Sims

arborist Certificat ISA, VP TreePlotter Sales (US)

Evan Sims lucrează în industria de horticultură și arboricultură de peste 20 de ani în diferite capacități. După ce a obținut o licență în economie, a aflat rapid că munca în aer liber era o perspectivă de carieră mult mai interesantă. De la început, el a explorat lucrul în diferite aspecte ale horticulturii, incluzând managementul terenurilor gazonate / de golf, peisagistică și pepiniere, înainte de a se concentra pe arboricultură.

După ce a primit o diplomă în horticultură de la Cuyamaca College din San Diego, California, a avut ocazia să lucreze ca arborist alpinist la Grădina Zoologică din San Diego, o grădină botanică recunoscută și acreditată la nivel mondial. Pe lângă faptul că a dobândit experiență practică în selecția, plantarea, tăierea, îndepărtarea și în escaladarea arborilor, el a câștigat, de asemenea, desemnările de Lucrător Certificat ISA și Arborist Certificat ISA. În continuare, Evan a lucrat în diferite roluri în industria privată de îngrijire a arborilor. În timp ce lucra ca consultant independent, el a obținit desemnarea ca ”Arborist Consultant Înregistrat” din partea Societății Americane a Arboriștilor Consultanți.

Cea mai recentă experiență a lui Evan cu firma de PlanIT Geo, care activează în domeniul încadrării geospațiale a pădurilor urbane, a adăugat o expertiză tehnologică. De-a lungul acestei colaborări, a lucrat în vânzări, marketing, management de proiect și dezvoltare de produse. Această experiență combinată în arboricultură și tehnologie i-a permis lui Evan să ajute guvernele locale, ONG-urile și industria privată să folosească tehnologia geospațială pentru a înțelege mai bine anvergura pădurilor urbane și pentru a crea rezultate semnificative în protejarea și creșterea suprafeței acoperite de arbori urbani, precum și a spațiului verde. Acum, în echipa de conducere executivă a PlanIT Geo, Evan este responsabil pentru dezvoltarea la scară globală a acestor instrumente geospațiale și de analiză de date, consacrate deja în SUA.

banner de prezentare pentru Pascal Prieur, tutore în cadrul #AgoraKiseleff

Pascal Prieur

Vicepreședinte și fost Președinte al Asociației Arbusticultorilor din Franța (FR)

Pascal Prieur a studiat arhitectura grădinilor și peisajului în Gembloux (Belgia). După finalizarea studiilor a lucrat în sectorul privat, iar apoi a devenit tehnician în cadrul Serviciului Spații Verzi din orașul Le Mans (Franța), unde și-a desfășurat activitatea până în 2015.

În paralel, de aproximativ treizeci de ani, activează atât ca formator independent cât și pentru diverse organizații profesionale.

De aproape douăzeci de ani, pornind de la baza inițiată de profesorul cercetători Pierre Raimbault, Pascal Prieur a dezvoltat o metodă de tăiere care se bazează pe observarea și înțelegerea arhitecturii plantelor lemnoase.

Această metodă are ca scop raționalizarea tăierilor pentru îmbunătățirea esteticii, pentru reducerea consumului de resurse, pentru diminuarea cantității de deșeuri produse și, nu în ultimul rând, pentru diminuarea timpilor necesari pentru gestionare.

Pe baza vastei sale experiențe, el a dezvoltat și o serie de materiale de specialitate de referință în domeniul arbusticulturii între care se numără: ”Tăierea rațională a arbuștilor ornamentali” apărută în 2006 (Ulmer), ”Fundamentele tăierii raționale a arbuștilor” și ”Practica tăierii raționale a arbuștilor” apărute în 2017 (Ulmer).

Din 2012, Pascal Prieur este Președintele Asociației Arbusticultorilor din Franța, organizație în cadrul căreia lucrează alături de colegii săi pentru a defini bune practici de gestionare a arbuștilor prin compararea a diferite tehnici de tăiere în funcție de efectele produse asupra arbuștilor și în ceea ce privește costurile directe și indirecte generate, într-o abordare de gestionare diferențiată.

Totodată, el colaborează cu diverse instituții și organizații între care se numără: Societatea Națională de Horticultură din Franța, UN Environment Programme și Asociația Plante & Cité.

Workshopul interdisciplinar #AgoraKiseleff este dezvoltat de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov (AsoP București) și Asociația ARCHÉ ca parte a proiectului Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România (RVPK) selectat în cadrul #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.