AsoP a primit premiu ROGBC pentru inițiativa educațională a anului

26170681_757015277826936_3732195147511079975_o

Asociația Peisagiștilor din România a primit premiul pentru inițiativa educațională a anului din partea Romania Green Building Council în cadrul RoGBC Gala Awards (14 decembrie 2017). Distincția a fost acordată pentru realizarea Ghidului de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi în semn de recunoaștere a aportului adus de AsoP pentru creșterea sustenabilității industriei construcțiilor și a celei imobiliare din România.

Ghidul de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi a fost elaborat în contextul mai larg creat de proiectul LAN-NET: Rețea socio-profesională pentru îmbunătățirea calității vieții în mediul urban din România care a fost dezvoltat în perioada 2016-2017 de Asociația Peisagiștilor din România împreună cu filialele sale și o serie de parteneri naționali și internaționali. Pe parcursul implementării, proiectul a beneficiat de o co-finanțare printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul LAN-NET a vizat îmbunătățirea legislației care guvernează administrarea spațiilor verzi urbane, respectiv Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, pornind de la societatea civilă înspre legislativ printr-o abordare inovativă. Această abordare de tip bottom-up, în cadrul căreia societatea civilă propune instituțiilor în drept soluții pentru rezolvarea anumitor probleme este în acord cu tendințele europene, care promovează democrația participativă.

În cadrul acestui proiect, pentru a sprijini administrațiile publice locale în cadrul procesului complex de administrare a spațiului verde public, dar și pentru a pune la dispoziția publicului larg un instrument-resursă de învățare, echipa LAN-NET a realizat un Ghid de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi (documentul ce este disponibil cu titlu gratuit la http://asop.org.ro/lan-net/publicatii.html).

Acesta este un instrument care abordează 6 teme distincte dar esențiale pentru administrarea corespunzătoare a spațiului verde. Aceste teme au rezultat din sintetizarea prevederilor Legii 24/2007, corelându-le totodată cu aspecte determinante ale unei planificări teritoriale integratoare. Recomandările cuprinse în acest ghid au la bază materiale de referință din domeniu și au fost structurate pe baza rezultatelor studiilor de caz realizate în orașele Timișoara, Cluj-Napoca și București ale căror rezultate au fost prezentate public în cadrul unui eveniment național în octombrie 2016. Materialul pune la dispoziția cititorului informații concrete cu privire la etapele procesului propriu-zis de administrare, la atribuțiile și responsabilitățile tuturor celor implicați în acest proces, la aspecte foarte specifice precum gestionarea vegetației, etc. Nu în ultimul rând, ghidul precizează și o serie de resurse suplimentare ce pot fi utilizate pentru administrarea spațiului verde.

Ghidul a fost trimis în format hard-copy către 600 de instituții ale administrației publice locale și centrale, printre care primării ale tuturor municipiilor și orașelor din România, primării ale comunelor urbanizate sau cu importanță de patrimoniu și turistică, consiliile județene, agențiile de protecția mediului, gărzile de mediu, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și Ministerul Mediului.

În privința diseminării acestui material este important de menționat faptul că acesta a fost înzestrat cu ISBN (978-873-125-532-3) și se află astfel în prezent în evidențele Bibliotecii Naționale a României. Ghidul a fost preluat după lansare și pe site-ul Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în secțiunea care prezintă publicațiile din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român.

Mulțumim pe această cale:

  • Romanian Green Building Council (RoGBC) și juriului, pentru recunoașterea rezultatelor proiectului LAN-NET și importanței ghidului. 
  • Echipei Organismului Intermediar – Fundația pentru Parteneriat.
  • Echipei LAN-NET: Alexandru Ciobotă (manager proiect), Diana Culescu, Raluca Rusu, Păunița Boancă, Andrei Condoroș, Sonia Bors-Oprișa, Andreea Răducu Lefter, Teodora Koos – Morar, Rebecca Bedelean, Maria-Teodora Sîrca, Iuliana Mihalciuc și Cordula Weber (Elveția) pentru redactarea acestui ghid.
  • Partenerilor: AsoP, Filiala Teritoriala VestAsoP, Filiala Teritorială București – IlfovAsoP, Filiala Teritoriala Nord-VestOAR / Filiala TimişOrdinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, U.S.A.M.V.B. "Regele Mihai I al României" din Timișoara, U.S.A.M.V. Cluj-Napoca, ActiveWatch și BSLA FSAP.
  • Instituțiilor, organizațiilor profesionale, grupurilor de inițiativă, colaboratorilor, voluntarilor, participanților la conferințele și atelierele organizate în cadrul LAN-NET.
  • Sponsorilor: Holland Farming, Irigarden SRL, Green Paradise SRL, Periland Silva, Florăria Camelia).