Gestionarea arborilor și îmbunătățirea calității spațiilor verzi, prezentate într-un curs de arboricultură urbană, la Timișoara, 21-24 septembrie 2021

Descarcă COMUNICATUL DE PRESA aici!

Gestionarea arborilor în spațiul urban, tomografierea arborilor veterani și detectarea anumitor factori de stres ce afectează sănătatea acestora fac parte din structura Cursului de Arboricultură Urbană, realizat în perioada 21–24 septembrie 2021, la Timișoara, pentru reprezentanți ai Direcției Infrastructură Verde din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, reprezentanți ai companiilor care prestează servicii privind intervențiile de tăieri asupra arborilor și pentru alți specialiști care interacționează cu vegetația din mediul urban.

Evenimentul face parte din campania de creștere a calității spațiilor verzi din țară, desfășurată la nivel național de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP în parteneriat cu companiile Enel. Demersul are ca scop îmbunătățirea zonelor verzi din interiorul localităților prin protejarea arborilor și înglobează o gamă variată de evenimente, atât online, cât și offline, în mai multe zone ale țării, precum Banat, Muntenia și Dobrogea.

Evenimentul de la Timișoara va cuprinde elemente teoretice și practice, urmând ca participanții să fie instruiți cu privire la folosirea Registrului Verde și să descopere exemple de bună practică în acest sens. Mai mult, Cursul de Arboricultură Urbană va avea în structura sa o componentă extrem de importantă pentru crearea unor orașe durabile, respectiv tomografierea arborilor veterani. Acest proces non-invaziv este esențial pentru menținerea unui mediu sigur și sănătos, echipamentele folosite având capacitatea de a analiza structura arborelui și de a observa cât de afectată este rezistență sa.

Totodată, potrivit structurii cursului, în mai multe zone din Timișoara, vor fi realizate și intervenții de tăiere în coronamentele unor arbori cu poziționări diferite în cadrul infrastructuri verzi, acestea urmând să se desfășoare alături de specialiști ai AsoP România și de arboricultori atestați la nivel internațional, reprezentanți ai ARA – Asociația Română de Arboricultură. Pe lângă avantajele pe care le are asupra mediului și a sănătății oamenilor, o bună gestionare a vegetației din mediul urban scade considerabil riscul apariției avariilor și a întreruperilor în alimentarea cu electricitate a consumatorilor.

În cadrul parteneriatului dintre Asociația Peisagiștilor din România – AsoP și companiile Enel, un prim curs de gestionare a arborilor din mediul urban a avut loc la Slobozia, în octombrie 2020, și a abordat atât aspecte teoretice, cât și practice. Demersul va continuă pe tot parcursul anului cu alte instruiri de specialitate și cu o serie de întâlniri și dezbateri, la care vor participa specialiști români și străini. Aceste evenimente reprezintă un bun prilej de a aduce în discuție standardele utilizate la nivel internațional pentru gestionarea arborilor din mediul urban, o atenție specială fiind acordată tăierilor realizate în coronamentele arborilor. Proiectul va include și acțiuni practice prin intermediul unor intervenții demonstrative de inventariere și investigare a arborilor din mediul urban, punând bazele unui demers de referință la nivel național pentru creșterea calității spațiilor verzi.