IFLA DECLARĂ STARE DE URGENȚĂ PRIVIND CLIMATUL ȘI BIODIVERSITATEA

f076f16d-e3e8-451a-9746-50f856fe93a2

Federația Internațională a Peisagiștilor – IFLA a declarat stare de urgență privind clima și biodiversitatea la Congresul mondial IFLA care a avut loc în Oslo, Norvegia în septembrie 2019. Demersul vine în urma sprijinului unanim al celor 77 de asociații naționale și prezintă un plan de acțiune a ceea ce IFLA va face ca răspuns la aceste probleme globale.

"Pământul a continuat să experimenteze temperaturi record, pierderi rapide ale calotei glaciare, secetă, incendii și evenimente meteorologice extreme repetate", a declarat președintele IFLA, James Hayter.

"Schimbările climatice au afectat deja în mod semnificativ majoritatea ecosistemelor și speciilor terestre, de apă dulce și marine."

"Declarând o urgență, adăugăm la vocea IFLA lista crescândă a organizațiilor din întreaga lume care cer mai multă acțiune."

"Suntem impresionați de sprijinul copleșitor pe care națiunile noastre membre l-au arătat pentru declarație. Este necesar un răspuns coordonat și imediat din partea tuturor."

"Peisagiștii trebuie să preia conducerea în această epocă a schimbărilor climatice. Trebuie să luăm atitudine pentru valorile pe care se întemeiază profesia noastră. Avem convingerea și abilitățile necesare. Lumea are nevoie și depinde de ajutorul nostru în rezolvarea acestei probleme."

ClimateACTION! Planul conturează un model de angajament între membri, parteneri, cercetători și educatori pentru a realiza un program de schimbare reală.

În cadrul Planului ClimateACTION, IFLA și membrii săi se angajează:

  1. Să susțină la nivel guvernamental global și în cadrul forumurilor cu putere decizională recunoașterea Urgenței, să acționeze pentru implementarea schimbărilor necesare la nivel politic și în practică și pentru alocarea de resurse suficiente pentru a reacționa în timp util și productiv.
  2. Să colaboreze cu asociațiile naționale pentru a actualiza standardele etice și codurile de conduită pentru a se alinia cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU 2030 și pentru utilizarea responsabilă față de mediu a resurselor.
  3. Să realizeze parteneriate cu colegii din corporații, universități, ONG-uri în sprijinul eforturilor IFLA de a pleda pentru acțiune imediată.
  4. Să realizeze parteneriate cu furnizorii pentru a îmbunătăți standardele și practicile industriei.
  5. Să reducă amprenta de carbon prin schimbarea materialelor, a practicilor de proiectare, a modului de deplasare și al operațiunilor.
  6. Să pună la dispoziție mijloacele pentru o mai bună înțelegere și acces la formare, instrumente și îndrumări privind științele emergente, design pozitiv pentru climă și câștig net pentru mediu.

2019-10-31_declaratia IFLA

Mai multe detalii: https://www.iflaworld.com/newsblog/ifla-declares-a-climate-and-biodiversity-emergency 

Image Credit: Geralt and PixaBay