Kázmér Kovács, reprezentant al Ordinului Arhitecților din România, va aborda o problemă spinoasă: Peisaj și arhitectură – (non)frontiere profesionale, în cadrul Conferinței IFLA Europe 2017, pe 1 iunie la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București.
De formație arhitect, Kázmér Kovács este profesor la școala de arhitectură din București. Domeniul său de expertiză este teoria generală a arhitecturii, cu accent pe teoria patrimoniului construit și asupra teoriei peisajului și artei grădinilor. Kovács este autor a două cărți: Peisaj cu grădină și casă, Simetria, București, 2011, și Timpul monumentului istoric, Paideia, București, 2003. A publicat de asemenea mai multe articole în varii reviste românești și internaționale, a contribuit la volume colective și a tradus scrieri ale lui Françoise Choay. Dincolo de activitatea academică, Kázmér Kovács este implicat, chiar dacă în mai mică măsură, și în proiectarea de arhitectură în asociere cu prieteni din profesie, atât în București cât și în orașul său de rezidență – Sf. Gheorghe, Covasna. Lucrările sale includ o largă serie de teme de proiectare și planificare, de la dezvoltare urbană la proiectarea de clădiri și de la restaurare la arhitectura peisajului.
Peisaj și arhitectură – (non)frontiere profesionale
Trasarea unei limite este gestul primordial al arhitecturii. În același timp, stabilirea de granițe rămâne modul oamenilor și al umanității de a da identitate unui loc. În schimb, peisajul este o alcătuire ce nu este în nici un chip determinantă de limite fizice. Relația dintre cele două domenii este, drept urmare, una complicată, incertă și, totuși, inevitabilă. Prezentarea va aborda o serie de aspecte ale sintezei improbabile și schimbătoare dintre arhitectură și peisaj, atât din punct de vedere al teoriei cât și în termenii practicii profesionale.
Conferința IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE” este organizată de IFLA Europe & AsoP Romania și filialele sale în cadrul evenimentului Conferința și Adunarea Generală IFLA Europe (1- 4 iunie 2017, București).
Mai multe detalii despre întregul eveniment (RO): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/
Mai multe detalii despre conferință (EN): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/