Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, va vorbi despre Frontiere mentale și decalaje în comunicare și va explica de ce imaginea arhitecturii peisajului în România rămâne încă una vagă și imprecisă. Prezentarea va avea loc pe 1 iunie la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București în cadrul Conferinței IFLA Europe 2017.
Diana Culescu deține o diplomă de Licență în Peisagistică și o diplomă de Master în Dezvoltare Urbană Integrată. A obținut titlul de Doctor în domeniul Horticulturii pe baza tezei " Elaborarea unei metode de analiză a calității spațiilor verzi urbane". Activitatea sa profesională, desfășurată în principal în cadrul RPR – Birou de Studii Contemporane, se axează pe proiectarea în domeniul arhitecturii peisajului, gestionarea peisajului și managementul orașelor durabile inclusive. În 2016, Diana Culescu a devenit Președinte al Asociației Peisagiștilor din România (AsoP). În cadrul organizației profesionale naționale, ea este implicată în proiecte și activități care urmăresc reglementarea, protejarea și promovarea profesiei de peisagist și a domeniului peisagistic din România. De asemenea, implicarea sa activă în sectorul ONG din 2005, prin proiecte, ateliere de lucru, conferințe și alte activități, reprezintă un alt mijloc pentru a atrage atenția publicului larg asupra aspectelor referitoare la peisaj și mediul înconjurător.
Frontiere mentale și decalaje în comunicare
Imaginea arhitecturii peisajului în România rămâne încă una vagă și imprecisă. Deseori dacă spui că ești peisagist lumea te întreabă dacă poți să le pictezi și lor un tablou frumos … „gen Monet”. În cazurile mai fericite oamenii înțeleg că peisagiștii au de-a face cu floricele și grădini. În acest context, AsoP a avut ca scop primordial promovarea profesiei de peisagist și deschiderea unor multiple dialoguri. De la proiecte comunitare și colaborări cu alte ONG-uri la conlucrări interprofesionale acoperind arii ce variază de la arhitectură sau arte și până la antroplogie urbană, implicarea membrilor AsoP în proiecte individuale sau ale asociației profesionale au reușit să ducă la depășirea unor frontiere mentale ce lăsau această profesie în umbră. Deși nu am ieșit cu totul la lumină, o serie de proiecte legislative din ultimii ani demonstrează faptul că peisagiștii nu mai sunt doar cei ce pictează frumos sau plantează pansele în spațiul public ci încep să își găsească locul firesc și necesar în proiectarea și planificarea spațiilor noastre cotidiene.
Conferința IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE” este organizată de IFLA Europe & AsoP Romania și filialele sale în cadrul evenimentului Conferința și Adunarea Generală IFLA Europe (1- 4 iunie 2017, București).
Mai multe detalii despre întregul eveniment (RO): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/
Mai multe detalii despre conferință (EN): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/