KEYNOTE SPEAKERS

Conferința AsoP 2021. Arborii aici și acum, 8-9 decembrie 2021, online 

ENGLISH here!


Deschiderea oficială a Conferinței AsoP 2021

Katerina Gkoltsiou are un doctorat în Geografie în cadrul University of Aegean din Grecia, un Master în Arhitectura Peisajului în Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) și o diplomă în Agricultură de la Universitatea Agricolă din Atena (Grecia). Este Președinte al IFLA Europe (2021-2023), Președinte al Asociației Panhelene a Peisagiștilor (PHALA, 2016-prezent) și membră a Camerei de Geotehnică din Grecia (1997-prezent).

A fost Vicepreședinte pentru Practică Profesională al IFLA Europe (2019-2021), Delegat PHALA Grecia pentru IFLA Europe (2016-2019) și membră a Comitetului pentru Peisaj al Ministerului Mediului, Energiei și Schimbărilor Climatice (2016).

În 1997, și-a fondat cabinetul de Arhitectura Peisajului în Atena – Grecia (www.katerinagoltsiou.gr). Ea este specializată într-o gamă largă de servicii în domeniul proiectării, construcțiilor și cercetării arhitecturii peisajului. Expertiza ei implică proiectarea peisajului pentru proiecte publice și private, evaluarea peisajului și proiectele de restaurare a peisajului. De asemenea, este partener al AGRODESIGN (www.agrodesign.gr), pentru a promova turismul rural și pentru a oferi idei inovatoare privind amenajarea peisajului fermelor agroturistice și a peisajului agricol.

Ea a ținut prezentări despre designul peisajului și cercetarea din domeniu pentru programele de învățare pe tot parcursul vieții pentru adulți, funcționari publici și ca profesor asociat în cadrul Universității Agricole din Atena (curs MLA).

De asemenea, este co-autor în cărți pentru licee și universități, a scris articole în multe reviste științifice și rapoarte tehnice. Din 2002, ea participă în calitate de manager de proiect și consilier științific la programele de cercetare ale UE. Interesele sale referitoare la cercetare implică evaluarea caracterului peisajului, analiza peisajului, precum și politici și metode de creștere a gradului de conștientizare a societății civile, organizațiilor private și autorităților publice cu privire la valoarea peisajelor și protecția acestora.

a obținut o diplomă de licență și un titlu de doctor în planificarea peisajului în cadrul Universității din Kassel, Germania. Din 2001, ea lucrează la școala de arhitectură peisageră, de mediu și urbanism din Nürtigen (zona Stuttgart, Germania). Ea coordonează în principal un program internațional de masterat în arhitectura peisajului (IMLA). Al doilea obiectiv al activității sale se concentrează în jurul Centrului de Didactică Universitară, unde activează ca coordonator de e-learning. Ellen lucrează susținut în domeniul învățării colaborative susținute de calculator și facilitează seminariile online în cadrul cooperărilor internaționale. În prezent ocupă poziția de Președinte al ECLAS – Consiliul European al Școlilor de Arhitectură de Peisaj.

 


Deschiderea oficială a Conferinței AsoP 2021

Florentina Nanu este de profesie economist, specializat în promovarea inovării în sectoarele mediu, agricultură și inverzirea orașelor, cu o experiență în implementarea modelelor de colaborare intersectorială pentru adaptarea la schimbări climatice. De asemenea, ea este coordonator local al colaborării bilaterale româno-olandeze pentru activarea spațiului urban, prin mobilizarea sectorului de afaceri, educație, cercetare și autorități din ambele țări. Totodată, este expert cheie în proiecte europene pentru promovarea serviciilor ecosistemice, (re)construcție ecologică și dezvoltare durabilă.

 


Determinarea schimbării prin IFLA Europe

Uta Zorzi Mühlmann s-a născut în 1956 în Germania și a studiat Arte Plastice, precum și Scenografia și Arhitectura Peisajului în Anglia și Italia. De asemenea, a absolvit studii de Arhitectura peisajului în Germania. În prezent locuiește și lucrează în Anguillara Sabazia (Roma, Italia).

Are o activitate profesională extinsă în domeniul Arhitecturii Peisajului și în land-art pentru clienți publici și privați din Italia, Franța, Anglia, Germania, Elveția, China. A fost profesor adjunct pentru cursuri de master în Arhitectura Peisajului la universitățile din Catania, Alghero și Torino și profesor invitat la Université de Montréal, Canada. Susține cursuri, seminarii, workshop-uri și conferințe la academii, universități și instituții culturale din Italia, Franța, Germania, China și Canada.

Ea este Consilier Național pentru AIAPP (Associazione Italiana di Architettura del Paesaggio), Delegat pentru IFLA și IFLA Europe și Coordonator al grupului de lucru IFLA Europe Med_net.

 


Determinarea schimbării prin IFLA Europe

Prin proiectele sale, Nikola Watté se străduiește să dezvăluie genialitatea de a trăi în sinergie cu geniul uman.

Plecând de la ideea că tot ceea ce alcătuiește proiectul este acolo și că Peisagistul, prin analiza sa, instrumentele sale, colaborările sale, demersul său de perspectivă, aduce un pachet de soluții care alimentează proiectul pentru a reconcilia omul și natura.

Reconciliază geniul uman în voința sa de a se dezvolta, în curiozitatea și în setea sa de experimentare, înțelegând în același timp suficient natură pentru a o conserva și a obține tot ce este mai bun din ea. A lucra cu aceasta mai degrabă decât împotriva ei, aidoma abordării lui Gilles Clément.

Abordând diferite scări de intervenții, cu acțiuni asupra peisajului, de la grădină la marele teritoriu, de la natural la industrial, de la privat la social, Nikola Watté se străduiește să găsească timpul necesar pentru a analiza situațiile cu care care a fost sau este confruntat, modul necesar pentru abordarea problemelor, precum și succesul sau insuccesul acțiunilor întreprinse.

Astăzi lui Nikola Watté îi place să schimbe scara spațială sau temporală, să experimenteze și să analizeze practica peisajului în Zona Mării Mediterane, seceta, amprentele practicilor vernaculare, provocările viitorului (tranziția energetică, densitatea urbană, conservarea mediilor naturale…).

Nikola Watté pune cunoștințele sale în slujba multor proiecte, împărtășind cunoștințele sale prin ateliere educaționale sau partajate, grădini private, proiecte de anvergură, proiecte teritoriale, democrație participativă, urbanitate sau spații naturale.

Nikola Watté colaborează în mod regulat cu echipe multidisciplinare care alimentează abordarea inițiată de la bazele carierei sale.

Călătoria sa asociativă l-a condus către FFP (Fédération Française du Paysage) pentru a organiza numeroase evenimente de schimb în jurul problematicilor referitoare la peisaj. A participat la diferitele ateliere de recunoaștere a titlului „Paysagiste concepteur” și la promovarea acestuia pe teritoriul francez. Astăzi dorește să aducă acest angajament în cadrul IFLA Europe.

 


Arborii: din pepinieră până la implementare

Brenda Swinkels lucrează de 20 de ani la pepiniera Van den Berk (NL) și este managerul echipei internaționale de vânzări Van den Berk nurseries (VdB), timp în care a acumulat suficientă experiență pentru a duce la bun sfârșit proiecte verzi de succes și pentru a putea da sfaturi în privința selecției corecte a arborilor.

Van den Berk Nurseries este una dintre cele mai mari pepiniere din Europa, specializată pe producerea de arbori de talie mare și medie, arbuști și rhododendron, pe o suprafață de 450 hectare și care cuprinde o varietate de peste 1600 de specii și cultivaruri.

 


Soluții inovatoare de plantare pentru inserarea arborilor în mediul urban 

Howard este un pasionat promotor al arborilor din mediul urban, pronind de la primul arbore plantat de el în urmă cu 45 de ani. Înțelegând numeroasele conflicte ce pot apărea în cadrul orașelor noastre în legătură cu arborii, el lucrează cu mulți actori interesați pentru a obține cea mai bună șansă posibilă pentru fiecare arbore de a atinge potențialul speciei din care acesta face parte. Promovând cu entuziasm metodologii consacrate de plantare a infrastructurii verzi, interacționând cu o gamă largă de discipline diferite în multe țări la nivel global, el se consideră un ambasador neobosit pentru GreenBlue Urban.

 


Instrumente pentru inventarierea și gestionarea arborilor de agrement

Frank aplică o experiență ce combină arboricultura urbană cu dezvoltarea afacerilor pentru a ajuta organizațiile private, publice și non-profit să utilizeze tehnologia puternică a companiei PlanIT Geo pentru a-și dezvolta cele mai bune practici. Munca lui se concentrează pe a oferi pârghiile necesare, atât pentru partenerii cât și pentru clienții internaționali, pentru face ca impactul nostru comun să depășească granițele.

 


Arboricultura urbană în România

Ștefan Nica a absolvit în 1998 Facultatea de Silvicultură din Brașov. Deține numeroase alte certificări în domeniul arboriculturii urbane, între care se număra: certificare PTI (Professional Tree Inspection) de la Arboricultural Association (Marea Britanie); certificate NTPC și LANTRA pentru activitatea de tree-climber. Cu peste 20 de ani de experiență, el activează în prezent în cadrul companiei Nica Green Solutions SRL și deține poziția de Președinte în cadrul Asociației Române de Arboricultură (ARA).

 


Exemple practice de arboricultură urbană
din România

Alexandru Purcaru a studiat în cadrul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov. Având la bază formarea ca silvicultor, el și-a început activitatea în domeniul arboriculturii în 2013 la Oslo. De-a lungul timpului a avut ocazia să profeseze în Norvegia și în Anglia sub îndrumarea mai multor specialiști de renume, acumulând astfel o vastă experiență în gestionarea vegetației arborescente din mediul urban. În 2017 a obținut atestatul de arboricultor din partea Societății Internaționale de Arboricultură (atestat ISA ML-0404A), iar în prezent activează în România, în cadrul companiei Tree Care Solutions. Pasionat de arbori, Alexandru Purcaru se implică în numeroase acțiuni și proiecte care au rolul de a iniția deopotrivă publicul larg și tinerii profesioniști în arta ingrijirii arborilor din orașe.

 


Politici de înverzire urbană pentru un context național

Alexandru Ciobotă, născut în 1981 la Alba-Iulia, utilizează conceptul de peisaj ca instrument de înțelegere a raporturilor om-natură. S-a specializat în cadrul studiilor doctorale la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara în analiza peisajului cultural rural din perspectiva reprezentărilor mentale și temporale, a practicilor constructive și agricole și a diverselor relații intracomunitare.

Cunoașterea dobândită academic se îmbină creativ în procesul de design peisajer în cadrul unor colaborări, ateliere sau curatoriat de peisaj.

Alexandru este membru fondator al Asociației Peisagiștilor din România – AsoP (2004), asociație în cadrul căreia activează de atunci, fiind mandatat ca Președinte al organizației în intervalele 2007- 2009 și 2012- 2016.

 


Masă rotundă: Arborii aici și acum

Raluca Rusu este peisagist, cu specializare în studii culturale, în cadrul școlii doctorale de științe umaniste și arte a Universității de Vest din Timișoara. Temele sale de interes sunt peisajele (culturale) și practicile patrimoniale, pe care le dezvoltă în preocupările profesionale, de la proiecte de cercetare și planificare până la colaborări informale desfășurate în grupuri multidisciplinare.

Alături de echipa Studio Peisaj lucrează la elaborarea unei metodologii de analiză a peisajului, inclusiv pentru situri monument istoric (Fortificațiile Cetății Sighișoara, Roșia Montană și altele). 

Raluca este membru fondator al Asociației Peisagiștilor din România – AsoP și a grupului Studio Peisaj, fiind afiliată totodată și grupului de cercetare Research Center for Heritage and Cultural Anthropology (RHeA, UVT).

 ENGLISH

AsoP 2021 Conference. Trees here and now, 8-9 December 2021, online


AsoP Romania 2021 Conference opening

Katerina Gkoltsiou has a Ph.D. in Geography from the University of Aegean in Greece, a Master in Landscape Architecture from the University of Edinburgh (UK), and a diploma in Αgriculture from the Agricultural University of Athens (Greece). She is President of IFLA Europe (2021-2023), President of the Panhellenic Association of Landscape Architects (PHALA, 2016-present), and member of the Geotechnical Chamber in Greece (1997-present).

She was Vice President of Professional Practice of IFLA Europe (2019-2021), Delegate of PHALA Greece for IFLA Europe (2016-2019) and member of the Landscape Committee of the Ministry of Environment, Energy and Climate Change (2016).

In 1997, she founded her practice on Landscape Architecture, in Athens – Greece (www.katerinagoltsiou.gr). She specializes in a wide range of services in the design, construction and research sector of Landscape Architecture. Her landscape expertise involves the landscape design of public and private projects, landscape assessment, and landscape restoration projects. She is also a partner of AGRODESIGN (www.agrodesign.gr), in order to promote rural tourism and to provide innovative ideas concerning the landscape design of agritourism farms and agricultural landscape.

She was giving lectures about landscape design and research in lifelong learning programs for adults, public officers and as part time teacher at the Agricultural University of Athens (MLA course).

She is also the co-author in books for High Schools and Universities, she wrote articles in many scientific journals and technical reports. From 2002, she has been participating as project manager and scientific adviser in EU research programs. Her broad research interests involve landscape character assessment, landscape analysis, as well as policies and methods for raising awareness among the civil society, private organisations, and public authorities about the value of landscapes and their protection.

 


AsoP Romania 2021 Conference opening

Florentina Nanu is an economist, specialized in promoting innovation in environmental, agriculture and green cities, with experience in implementing cross sector collaboration models for adaptation to climate change. Likewise, she is local coordinator of the Romanian-Dutch bilateral collaboration for activating the urban space, involving stakeholders from the business sector, education, research and authorities from both countries. At the same time, she is a key expert in European projects for the promotion of ecosystem services, ecological (re)construction and sustainable development.

 


IFLA Europe designing change

Uta Zorzi Mühlmann was born in 1956 în Germany and studied Fine Arts, Scenography and Landscape Architecture in England and Italy. She also graduated in Landscape Architecture in Germany. Currently she lives and works in Anguillara Sabazia (Rome, Italy).

She has an extensive professional activity in the field of Landscape Architecture and land-art for public and private clients in Italy, France, England, Germany, Switzerland, China. She is past adjunct professor for Master Courses in Landscape Architecture at the universities of Catania, Alghero and Turin and a guest professor at the Université de Montréal, Canada. She helds courses, seminars, workshops and conferences at academies, universities and cultural institutions in Italy, France, Germany, China and Canada.

She is Consigliere Nazionale for AIAPP (Associazione Italiana di Architettura del Paesaggio), IFLA and IFLA EUROPE Delegate and Chair of IFLA Europe Med_net Working Group.

 


IFLA Europe designing change

Nikola Watté endeavors, through the projects, to reveal the genius of living in synergy with human genius.

Starting from the idea that everything that makes up the project is there and that the Landscape Architect, through his analysis, his tools, his collaborations, his forward-looking approach, brings a bundle of solutions that feed the project to reconcile man and nature.

Reconcile human genius in his will to develop, his curiosity and thirst for experimentation while understanding enough nature to preserve it and get the best out of it. Do with rather than against, like Gilles Clément’s approach.

Approached at different scales of interventions, actions on the landscape, from the garden to the great territory, from the natural to the industrial, from the private to the social, Nikola Watté endeavors to take the time to analyse the situations in which he has been or is confronted, its way of approaching the problems, the success or not of the actions undertaken.

Today Nikola Watté likes to change spatial or temporal scale, to experiment and analyse the practice of landscape in the Mediterranean, drought, imprints of vernacular practices, challenges of the future (energy transition, urban density, preservation of natural environments …).

Nikola Watté offers his knowledge in the service of many projects, knowledge sharing through educational or shared workshops, private gardens, large-scale projects, territorial projects, participative democracy, urbanity or natural spaces.

Nikola Watté regularly collaborates with multidisciplinary teams that feed the approach initiated from the foundations of his career.

His associative journey led him within the FFP (Fédération Française du Paysage) to organise numerous exchange events around landscape issues. He took part in the various recognition workshops of the Title “Paysagiste concepteur” and in its promotion on French territory. Today he wishes to carry this commitment within IFLA Europe.

 


Trees: from nursery to implementation

Brenda Swinkels has been working at the Van den Berk Nursery (NL) for 20 years and is the manager of the Van den Berk nurseries (VdB) international sales team, during which time she has gained enough experience to successfully complete green projects and give advice on the correct selection of trees.

Van den Berk Nurseries is one of the largest nurseries in Europe, specialized in the production of large and medium-sized trees, shrubs and rhododendrons, on an area of 450 hectares and comprising a variety of over 1600 species and cultivars.

 


Innovative planting solutions for the insertion of trees within the urban environment 

Howard is a passionate advocate for urban trees, having planted his first tree nearly 45 years ago. Understanding the many conflicting claims on the space in our towns and cities, he works across the many stakeholders to achieve the best possible chance for every tree to grow to its species potential. Enthusiastically promoting proven green infrastructure planting methodologies, presenting to a wide range of different disciplines in many countries globally, he views himself as an active ambassador for GreenBlue Urban.

 


Inventory and maintenance instruments for amenity trees

Frank applies combined experience in both urban forestry and business development to help private, public, and non-profit organizations harness the PlanIT Geo company’s powerful technology to advance their best practices. His work is focused on empowering international partners and clients alike to make our shared impact transcend borders.

 


Urban arboriculture in Romania

Stefan Nica graduated in 1998 from the Faculty of Forestry in Brașov. He also holds other certifications in the field of urban arboriculture, including: PTI (Professional Tree Inspection) Certification from Arboricultural Association (UK), NPTC certificate (UK), LANTRA certificate (UK) for tree-climber activity. With over 20 years of experience, he currently works within Nica Green Solutions SRL and holds the position of President of the Romanian Arboriculture Association (ARA).

 


Practical examples of urban arboriculture from Romania

Alexandru Purcaru studied at the Faculty of Silviculture and Forestry Exploitations in Brașov. Based on his training as a forestry specialist, he started working in the field of arboriculture in 2013 in Oslo. Over time, he had the opportunity to practice in Norway and England under the guidance of several renowned specialists, thus gaining extensive experience in the management of urban trees. In 2017 he obtained the arboriculture certification from the International Arboriculture Society (ISA ML-0404A certificate), and currently works in Romania, within the company Tree Care Solutions. Passionate about trees, Alexandru Purcaru is involved in actions and projects that have the role of initiating young professionals in the art of urban tree care.

 


Urban greening policies for a national context

Alexandru Ciobotă, born in 1981 in Alba-Iulia, uses the concept of landscape as an instrument for understanding human-nature relations. During his doctoral studies, he specialized at the Faculty of Architecture and Urbanism in Timișoara in the analysis of the rural cultural landscape from the perspective of mental and temporal representations, constructive and agricultural practices and various intra-community relations.

His academically acquired knowledge is creatively combined now in the landscape design process in collaborations, workshops or landscape curation.

Alexandru is a founding member of the Romanian Landscape Architects Association – AsoP (2004), an association in which he has been active since its development, being mandated as President of the organization between 2007-2009 and 2012-2016.

 


Round table: Trees here and now

Raluca Rusu is a landscape architect, specializing in cultural studies, within the doctoral school of humanities and arts of the West University of Timișoara. Her topics of interest are (cultural) landscapes and heritage practices, which she is developing in her professional endeavor, from research and planning projects to informal collaborations carried out in multidisciplinary groups.

Together with the Studio Peisaj team, she is working on the elaboration of a landscape analysis methodology, including historical monument sites (Sighișoara Fortifications, Rosia Montana Fortifications and others).

Raluca is a founding member of the Romanian Landscape Architects Association – AsoP and of the Studio Peisaj group, being affiliated also with the Research Center for Heritage and Cultural Anthropology (RHeA, UVT).