Noi reglementări adoptate de Comisia Europeană privind defrișările
Comisia Europeană a adoptat o nouă serie de reglementări ce au ca scop stoparea defrișărilor. De asemenea, membrii Comisiei au admis că trebuie implementate noi propuneri privind gestionarea deșeurilor și crearea unui sol mai sănătos atât pentru oameni, cât și pentru natură și climă. Astfel, Comisia a adoptat trei noi inițiative care sunt necesare pentru ca European Green Deal să devină realitate. Așadar, aceasta propune noi reguli pentru a reduce defrișările, dar și pentru a facilita transporturile de deșeuri pe teritoriul UE și pentru a le identifica cu rapiditate pe cele ilegale. Toate informațiile sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene și pot fi accesate aici – https://ec.europa.eu/environment/publications/proposal-regulation-deforestation-free-products_en
***
Proiectele finaliste ale LANDSCAPE INSTITUTE
Ce proiecte au fost finaliste la LANDSCAPE INSTITUTE? Printre acestea se numără cascade, parcuri, dar și un sit funerar care a fost transformat dintr-un spațiu neutilizat într-unul unde se organizează evenimente, tururi și diverse alte activități =
https://www.rectorylanecemetery.org.uk/…/cemetery-zones/
***
African Journal of Landscape – Pământul și problemele lui în ansamblul
Pentru a beneficia de peisaje sănătoase și robuste, acestea trebuie planificate, proiectate și gestionate, iar acest proces nu se poate întâmpla decât prin asocierea mai multor segmente profesionale. Uneori nu este suficient să observăm ceea ce se întâmplă la nivel național sau european, ci trebuie să privim Pământul și problemele lui în ansamblul.
Un exemplu foarte bun este Africa și problemele fără precedent cu care se confruntă acest continent, acestea fiind foarte bine explicate în The African Journal of Landscape Architecture, o revistă ce își propune să promoveze peisagistică și importanța sa.
***
Modelul CHARTER pentru sectorul patrimoniului cultural
Dacă ai trei minute la dispoziție, urmărește un material realizat de cei de la CHARTER – European Cultural Heritage Skills Alliance. 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐇𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐬𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐬̦𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭 𝐜𝐚 𝐮𝐧 𝐞𝐜𝐨𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐜𝐨𝐧𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐞, acesta adaptându-se constant la provocările și modificările de ordin intern și extern, precum incluziunea socială, economia și schimbările climatice. Mai mult, modelul CHARTER subliniază rolul și importanța patrimoniului cultural ca un bun comun.
***
#GrowGreen, experiența a trei orașe inspirate din natură
𝐀𝐮𝐳𝐢𝐦 𝐭𝐨𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞𝐬 𝐬𝐢𝐧𝐭𝐚𝐠𝐦𝐞𝐥𝐞 “𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐛𝐚𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆” 𝐬𝐚𝐮 “𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐢𝐛𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐛𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆”.
Dar pot fi ele aplicate și în orașele din România? Un webinar care își propune să prezinte experiența a trei orașe
#GrowGreen, care au aplicat strategii de bune practici în materie de soluții bazate pe natură, va avea loc pe 24 noiembrie și va oferi o imagine de ansamblu asupra utilizării programului Green Cities Framework, un instrument care ajută orașele să dezvolte strategii de succes în implementarea soluțiilor bazate pe natură.
Zadar, Brest și Modena vor fi sunt cele trei orașe ce vor fi prezentate. Scopul webinarul este sa contribuie la o creștere a înțelegerii beneficiilor aplicării soluțiilor bazate pe natură.
***
Care este statutul profesiei de peisagist la nivel european?
Un raport complex a fost realizat la nivelul Europei pe baza unei cercetări amănunțite referitoare la reglementării și sferei de desfășurare a acestei profesii. Studiul a acoperit atât țările în care profesia este reglementată la nivel național, cât și cele unde se lucrează la acest aspect. Astfel, au fost identificate o serie de provocări în ambele scenarii. În plus, pe lângă evidențierea anumitor probleme regăsite la nivel structural, raportul are ca scop nu doar promovarea profesiei de peisagist, dar și crearea unei imagini complete pentru IFLA Europe asupra situației acestei profesii.
În ceea ce privește România, AsoP România a inițiat discuții cu instituțiile abilitate, precum Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, membri ai Parlamentului României, privind crearea unui cadru legislativ care să reglementeze profesia de peisagist. Discuțiile sunt în derulare, urmând ca în perioada următoare să fie demarat procesul de reglementare.
Întreg raportul, care face parte din demersul IFLA Europe pentru recunoașterea profesiei de peisagist la nivel european, poate fi descărcat aici =>
https://bit.ly/3wAVcWU
***
De ce este importantă dezvoltarea profesională în domeniul înverzirii urbane?
Care sunt perspectivele de dezvoltare ale acestei categori?
Ce strategii au adoptat alte țării pentru a crește gradul de înverzire?
Toate acestea și o serie de alte teme au fost dezbătute, miercuri, 10 noiembrie, între orele 10.00 și 13.00, în cadrul evenimentului 𝐀𝐭𝐥𝐚𝐬𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐢̂𝐧𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧𝐞. Scopul evenimentului a fost de a aduce în dezbatere necesitatea formării profesionale în domeniul înverzirii urbane, cu participarea unor experți internaționali și a reprezentanților autorităților centrale și locale, ai asociațiilor profesionale relevante și instituțiilor de Învățământ.
Panelurile de discuții au fost moderate, printre alții, Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Cornel Bertea Hanganu, Consilier Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Lazslo Borbely, Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Florentina Nanu, Director executiv Centrul de Excelență pentru Resurse Educaționale Agro-Alimentare și Dezvoltare Durabilă, și Aurel Brudan, CEO The KPI Institute.
𝐀𝐭𝐥𝐚𝐬𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐢̂𝐧𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧𝐞 este un eveniment care se adresează profesioniștilor în domenii care sprijină înverzirea urbană (peisagiști, arhitecți, urbaniști, specialiști în horticultură, arboricultori, specialiști în domeniul construcțiilor, etc.), furnizorilor de formare profesională sau a celor care doresc să dezvolte programe de formare în aceste arii, reprezentanților autorităților locale, altor persoane interesate de acest subiect și 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐃𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐃𝐮𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐖𝐨𝐫𝐥𝐝𝐒𝐤𝐢𝐥𝐥𝐬 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚.
***
Sesiune de instruire în domeniul arboriculturii urbane – Timișoara, 21 – 24 septembrie 2021
Timișoara a fost în septembrie, pentru aproape o săptămână, casa noastră, a AsoP România. Aici a avut loc Sesiunea de Instruire în Domeniul Arboriculturii Urbane, realizată în parteneriat cu companiile Enel România.
Instruirea a fost susținută pentru reprezentanți ai Direcției Infrastructură Verde din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, reprezentanți ai companiilor care întrețin spațiile verzi din oraș și specialiști. Cursul a abordat atât aspecte teoretice referitoare la gestionarea vegetatiei în mediul urban, cât și practice precum analiza vizuală a arborilor, utilizarea aplicațiilor de tip Registru Verde sau realizarea de investigații specializate precum tomografierea sau măsurarea rezistenței lemnului. De asemenea, cursul presupune realizarea de intervenții de tăiere în coronamentul arborilor din Municipiul Timișoara, sub îndrumarea specialiștilor AsoP România și arboricultorilor atestați la nivel internațional, reprezentanți ai ARA – Asociația Română de Arboricultură.
***
Apel pentru nominalizările la premiul IFLA SIR GEOFFREY JELLICOE 2022 (SGJA)
Premiului Sir Geoffrey Jellicoe reprezintă cea mai înaltă distincție pe care IFLA – federația internațională a peisagiștilor o poate acorda unui profesionist pentru realizările și contribuția adusă în domeniul arhitecturii peisajului. Nominalizările pot fi făcute de asociațiile membre IFLA, delegați, membrii individuali și membri ai organizațiilor profesionale din întreaga lume. Termenul limită de depunere este 15 ianuarie 2022.
PERFORMATIVE NATURE, un catalog pe care trebuie să-l ai în bibliotecă
Publicația este disponibilă în limba engleză și prezintă explicații și imagini ale proiectelor selectate pentru Premiul Internațional Rosa Barba. Mai mult, catalogul reflectă asupra istoriei de 20 de ani a Bienalei Internaționale de Arhitectură a Peisajului din Barcelona.