Conferința AsoP 2022. [bio]DIVERSITATEA PEISAJELOR. De la cercetare la practică. Modele și tendințe actuale, 17-18 noiembrie 2022, Cluj-Napoca
ENGLISH here!
Tiberiu Chiricheș este specialist in arii protejate și inginer silvic, cu studii de amenajare spații verzii, cu o experiență de 10 ani în domeniul conservării biodiversității, antreprenor în domeniul producerii plantelor ornamentale și amenajării spațiilor verzi. Împreună cu specialiști în domeniul conservării biodiversității, urbanism și peisagistică a dezvoltat conceptul Eco Spații Verzi:
https://ecospatiiverzi.ro/despre-concept-si-evaluare/.
În prezent este directorul executiv al Propark – Fundația pentru Arii Protejate și administrator al SC Eco Spații Verzi SRL. Fundația pentru Arii Protejate este dezvoltatorul firmei SC Eco Spații Verzi SRL prin intermediul căreia implementează conceptul de Eco Spații Verzi – spații verzi responsabile cu mediul.
Cornel Costan este absolvent al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor – UBB Cluj-Napoca, specializarea Economie Agroalimentară, cu o experiență de peste 10 ani în vânzări și marketing. Din 2018 face parte din echipa de promovare Makita România cu focus pe portofoliul de mașini de grădină cu acumulatori. Între proiectele speciale inițiate regăsim parteneriatul cu Facultatea de Horticultură – USAMV Cluj-Napoca, Romanian Greenkeepers, Salvamont, Castelul Bran, Camping cu Makita și multe altele.
Diana Culescu este secretarul general IFLA Europe, fiind activă în cadrul acestei oragnizații din anul 2008 prin Asociația Peisagiștilor din România – AsoP. A fost președinte al AsoP România din 2016 până în 2022 și a fost activă în numeroase activități: împreună cu delegatul AsoP Ioana Tudora, a coordonat organizarea Conferinței și Adunării Generale IFLA Europe 2017 la București; din 2018 a fost voluntară ca ofițer de legătură al IFLA Europa pentru Asociația Europeană a Contractorilor de Peisaj (ELCA) și inițiativa orașe verzi europene. Prin această colaborare, ea acționează în prezent la modelarea colaborării cu alte câteva organizații europene (ENA – European Nursery Stock Association, Federation of European Green Roof Associations – EFB, WUP – World Urban Parks, EILO – European Interior Landscape Organisation, și VYL – Asociația finlandeză a industriilor de peisaj) în cadrul unei viitoare organizații SOGreen Sector. Ea este implicată în Grupul de lucru IFLA Europa privind asistența pentru recunoașterea profesională, precum și în Grupul de lucru privind politicile UE privind Pactul ecologic european pe care îl prezidează.
Diana Culescu a obținut diploma de licență, în domeniul Arhitectură peisagistică la Departamentul de Arhitectură peisagistică a Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Diploma de Master în domeniul Dezvoltare Urbană Integrată (2008) de la Școala Academică de Studii Postliceale din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București în colaborare cu Academia de Studii Economice, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea din București și L’Institut de Sciences Appliquees (INSA) din Lyon – Franța. A obținut doctoratul în domeniul Horticultură (2015) la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – titlu de Doctor în Horticultură dobândit în baza tezei „Elaborarea unei metode de evaluare a calității spațiilor verzi urbane”.
Alastair Ferrar s-a născut și a copilărit în Zimbabwe. De mic copil a interacționat cu natura sălbatice în plimbările de studiu/excursii în zone sălbatice și îndepărtate din Africa de Sud în care îl însoțea pe tatăl său, ecologist de profesie. Cu o înclinație către artă și design și o dragoste pentru natura sălbatică, a urmat un drum care l-a condus spre arhitectura peisageră ca profesie. A absolvit în anul 1988 Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, urmând mai apoi un program de studii bazat pe principiile ”Design with Nature” ale lui Ian McHarg, care oferă un accent puternic pe designul ecologic.
Cu o carieră 24 de ani de practică profesională la nivel internațional, Alastair a dezvoltat o bază de abilități cuprinzătoare și versatilă atât la nivel strategic, cât și detaliat. Experiența sa include lucrul cu comunități defavorizate în proiecte din sectorul public de la periferia Johannesburgului până la colaborarea cu autoritățile locale de planificare din Londra ca și consilier de proiectare, evaluarea lucrărilor de dezvoltare și asigurarea legăturilor între departamentele administrației publice locale, furnizori, infrastructură și dezvoltatorii la scară largă.
Alastair manifestă un interes deosebit pentru designul ecologic, folosind soluții bazate pe natură, aducând oamenii în contact cu aceasta, permițând în același timp localnicilor să participe și să se implice atât la etapa de proiectare (creația imaginară), cât și la cea fizică a propriilor spații publice. Alastair promovează în proiectele sale design-ul participativ și colaborativ, concentrându-se pe utilizarea potențialul cultural al locului pentru a reconecta oamenii cu natura, implicând artiști, artizani, poeți și sculptori locali.
În timp ce se afla la Londra, a fost membru al ”Design Review Panel for Lewisham Borough Council” din sud-estul orașului, lucrând la o serie de proiecte strategice și detaliate la nivelul întregului cartier. De când s-a mutat în Irlanda în 2018/19, a fost implicat în proiecte de masterplanning strategic și de design urban, spații rezidențiale, școli, instalatii industriale si comerciale, cimitire si clădiri religioase. Alastair este membru cu drept de semnătură al Landscape Institute din Marea Britanie.
Calificări: BL(hons) University of Pretoria, South Africa, PrLArch, SACLAP (South African Council for the Landscape Architectural Profession), CMLI Chartered Member of the Landscape Institute (UK), Safety by Design – Construction Regulations RIAI CPD certified
Aria de expertiză: Masterplanning, Design Urban, Design peisager, Parcuri publice și spații verzi, Infrastructuri Verzi, Design pentru Domeniul Public, Detalii de construcție, Designul peisager și vizual. Evaluarea impactului (Evaluarea peisajului și Evaluarea impactului vizual asupra peisajului), Culoare verzi, Agrement și Turism
Ana Horhat, peisagistă, a absolvit studiile universitare în cadrul Facultății de Arhitectură a Universității Sapienza din Roma și deține diploma de doctor în “Landscape and Environment“. Prin proiectele sale explorează, la diverse scări de intervenție, dialectica dintre artă și natură, grădină și peisaj și reflecția lor în tendințele contemporane de proiectare a spațiilor verzi. După zece ani de studii, implicări în proiecte de cercetare privind spațiul public și peisajul urban, conferințe, expoziții, ateliere și concursuri de proiectare naționale și internaționale, revine la Cluj-Napoca în 2017 și înființează biroul Studio de peisaj Ana Horhat.
A câștigat, alături de Metapolis și Atelier Mass, concursurile de soluții organizate de Ordinul Arhitecților din România pentru Amenajare Parc Est (2021) și Amenajare ansamblul urban “Cetățuia” (2019), ambele în Cluj-Napoca și, cel mai recent, cel pentru Lacul Morii în București. Este implicată, ca și colaborator, în mai multe proiecte de amenajări de parcuri și regenerări urbane în Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu.
Prof. univ. dr. Viorel Mitre este decanul Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală, președintele Senatului din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, președinte al Societății de Horticultură şi Silvicultură din Transilvania și președinte al Societății Române a Horticultorilor, filiala Cluj. În calitate de prodecan academic (2012-2016) a fost responsabilul comisiilor de evaluare și asigurare a calității programelor de studii: Horticultură și Peisagistică – Licență. Desfășoară o bogată activitate științifică concretizată în proiecte de cercetare, publicații în jurnale științifice internaționale, brevete și cărți de specialitate. Este conducător de doctorat (din 2009) și membru în colectivul editorial al unor reviste științifice internaționale. Domnul prof. univ. dr. Viorel Mitre este membru al International Society for Horticultural Sciences (ISHS), al American Society for Horticultural Sciences (ASAS), al Asociației Amicii Rozelor din România (AAR), al Societății Române a Horticultorilor (SRH), al Asociației Române de Culturi de Țesuturi Vegetale, al Societății de Agricultură Ecologică – Agroecologia și al Societății Române de Protecția Plantelor Transilvania.
Mircea Munteanu este arhitect și urbanist, co-fondator al biroului Metapolis din Bruxelles, deținând o diplomă în arhitectură de la Universitatea Tehnică din Cluj și o diplomă postuniversitară în urbanism și planificare strategică de la Universitatea din Leuven. Lucrările sale se află la confluența urbanului cu naturalul, la o multitudine de scări de intervenție, imaginând medii de viață deschise și în același timp bine definite, bazate pe o lectură precisă și o interogare critică a contextului lor fizic și socio-economic. Proiectele sale sunt puse în scenă ca modele identificabile care evoluează în sisteme simbiotice, care se integrează în mediile lor înconjurătoare, dezvăluindu-le și potențându-le caracteristicile. Portofoliul său constă în proiecte de urbanism și peisaj, spațiu public și arhitectură în Belgia, România, Elveția, Vietnam și Țările de Jos, premiate la concursuri precum Europan, Open Call al Arhitectului Guvernamental Flamand sau concursurile de soluții ale Ordinului Arhitecților din România.
Dr. Arh. Alice Maria Oprică este arhitect practicant, profesor și cercetător, desfășurându-și activitatea în Cluj-Napoca. A studiat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, HafenCity Universität Hamburg și Universitatea Tehnică din Atena. Practica sa de arhitectură îmbină amenajarea teritoriului și cercetarea academică, cu o specializare aprofundată pe zona Hoia din Cluj-Napoca. Până în prezent, cele mai notabile contribuții ale ei sunt proiectul de extindere a Parcului Național Etnografic ”Romulus Vuia”, un masterplan pentru Aria Naturală Hoia-Baciu, un masterplan pentru conectarea zonei Cetățuie-Hoia-Cheile Baciului, un masterplan pentru dezvoltarea clusterului de parcuri tematice din Hoia, precum și mai multe studii de fundamentare pe teme legate de zonă. Ea este activă în promovarea implicării civice în vederea dezvoltării urbane durabile pentru Dealurile Cetățuie-Hoia și interfluviul Someș-Nadăș. Alice Oprică predă design arhitectural și design urban la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.
Adina Popa are 49 de ani si este de profesie subinginer în Arhitectură peisageră și economist. Și-a început activitatea profesională în anul 1996 în Primăria Municipiului Oradea, în cadrul Direcției de Urbanism, după absolvirea Colegiului de arhitectură Peisageră din cadrul Universității Agronomice Ion Ionescu de la Brad Iași. Începând cu anul 2000 a coordonat activitatea Biroului de spații verzi din cadrul Direcției Tehnice, gestionând în principal activitatea de întreținere a zonelor verzi amenajate și respectiv câteva investiții ce vizau modernizarea unor parcuri vechi din municipiu, respectiv amenajarea de mici spații verzi și locuri de joacă în cartierele de locuit. În anul 2009 a accesat oportunitatea de a coordona activitatea de avizare și proiectare a investițiilor în energie eoliană în 5 județe din țară, ale unei companii cu capital străin. S-a întors în Primăria Oradea în anul 2019 cu dorința de a fructifica experiența profesională acumulată în mediul privat din ultimii 10 ani și cu multe idei, perioadă în care pregătirea ei profesională nu a încetat, derulându-se tot în sfera proiectelor de investiții și în domeniul economic. Este acreditată ca și Manager de proiect, Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene și Formator. Începând cu anul 2022 este Director Executiv Adjunct în cadrul Direcției Tehnice din Primăria Oradea și gestionează serviciile publice ale municipiului: salubritate, transport public local, iluminat public, utilități publice (apa-canal, termoficare), servicii de întreținere spatii verzi și proiectele de investiții ale municipalității privind amenajarea de noi zone verzi, de agrement și sport, reabilitarea vechilor parcuri. Chiar dacă o lungă perioadă de timp s-a detașat oarecum de acest domeniu, au revenit idei care au început să prindă viată de o vreme, datorită echipei pe care o are, a sprijinului și încrederii oferite de către Conducerea Primăriei Municipiului Oradea dar și a colaboratorilor care dezvoltă proiecte în care componenta ”natură” are rol principal.
Vlad Sebastian Rusu (n. 1981) a absolvit în anul 2006 Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, unde în prezent este conferențiar universitar și director al Departamentului de Urbanism și Științe Tehnice. Activitatea sa profesională se împarte între cercetarea și proiectarea de arhitectură și urbanism, publicarea de studii, articole și cărți, susținerea și participarea la conferințe și expoziții naționale și internaționale. Proiectele sale acoperă o gamă largă de teme, de la arhitectură și restaurare la urbanism și design urban, activitatea sa profesională fiind recunoscută și premiată la nivel național și internațional: Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural 2017/ Premiile Europa Nostra și două nominalizări la Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană Mies van der Rohe în 2017 și 2021.
Cătălin-Ștefănel Sabou, este absolvent al Facultății de Silvicultură și Cadastru, USAMV Cluj-Napoca și student în ultimul an de masterat la specializarea Sisteme de Monitorizare și Cadastru din cadrul aceleiași facultăți. A studiat Inginerie Civilă și de Mediu și Ingineria Siguranței (Ingegneria Civile e Ambientale e Ingegneria della Sicurezza) la Università degli Studi di Roma Tor Vergata. Este câștigător a numeroase premii la simpozioane naționale și internaționale. Cel mai recent și important este locul I la The 3rd CASSINI Hackathon: (Re)Visit Europe, la evenimentul organizat de Regione Lazio. The 3rd CASSINI Hackathon: (Re)Visit Europe s-a desfășurat concomitent în 9 țări, iar printre partenerii proiectului s-au aflat ESA (European Space Agency), ASI (Agenzia Spaziale Italiana), TELESPAZIO, Lazzio Connect, E-GEOS și Universitatea Tor Vergata. În cadrul firmei BDS Topografie, se ocupă de partea de scanare, procesare și livrare a informației măsurate. Cătălin ne va introduce în tehnologia de Scanare LiDAR, utilizarea SLAM-ului și utilitatea camerei multispectrale în evaluarea peisajelor.
Beáta Csilla Szabó este cofondatoarea biroului de proiectare peisagistică Absis Landscape Studio și are peste 6 ani de experiență ca peisagist. Ea a obținut diploma de licență în domeniul peisagistic la Departamentul de Horticultură a Facultății de Științe Tehnice și Umanieste din Târgu Mureș, în cadrul Universității Sapientia, după care a urmat stagiul de pregătire practică la biroul de proiectare peisagistică „Pagony Kert- és Tájépítész Iroda” din Budapesta. În anul 2020, Beáta a obținut Diploma de Master în domeniul Management Urban pentru Orașe Competitive în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. În prezent este doctorandă la Școala Doctorală de Urbanism tot din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București cu tema de cercetare „Rolul spațiilor verzi riverane în dezvoltarea infrastructurilor verzi-albastre”, este cadru didactic la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș, specializarea peisagistică, și membru ASOP din anul 2021.
Domenii de interes: infrastructuri verzi-albastre, studii peisagistice, proiectare peisagistică, restaurare ecologică, dezvoltare teritorială integrată.
Marius Róbert Tăslăvan este cofondatorul biroului de proiectare peisagistică Absis Landscape Studio și are peste 5 ani de experiență ca peisagist. Róbert a obținut diploma de licență în domeniul peisagistic la Departamentul de Horticultură a Facultății de Științe Tehnice și Umanieste din Târgu Mureș, în cadrul Universității Sapientia, după care a urmat stagiul de pregătire practică la biroul de proiectare peisagistică „Pagony Kert- és Tájépítész Iroda” din Budapesta. În anul 2020, el a obținut Diploma de Master în domeniul Management Urban pentru Orașe Competitive în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. În prezent este doctorand la Școala Doctorală de Arhitectură din cadrul Univesității Tehnice din Cluj Napoca cu tema de cercetare „Conservarea și integrarea elementelor de peisaj tradițional”, și este cadru didactic la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș, specializarea peisagistică.
Domenii de interes: grădini istorice, patrimoniul peisagistic, arhitectură vernaculară, studii peisagistice.
Nicolas Triboi, născut în 1979, este de profesie peisagist, absolvind în 2002 – National School of Nature and Landscape din Blois, Franța. Este fondatorul biroului în arhitectura peisajului ATELIER FOAIE VERDE (2006), după ce a lucrat timp de mai mulți ani în Franța și România pe subiecte ce țin peisajul urban și rural. Activează de asemenea și în Franța, unde a preluat activitatea de proiectare cu firma La Motrice paysagistes européens din 2020. Este membru al Consiliului Științific al Parcului Național Piatra Craiului din 2008, și fost membru în Comisia Națională a Monumentelor Istorice din România, secția urbanism în perioada 2016-2018. După 10 ani de colaborare cu fundația PRO PATRIMONIO, a devenit membru al consiliului de administrație în 2016.
Claudia Uglea, născută în 1997 la Sighetu-Marmației, este peisagist și membru asociat al Asociației Peisagiștilor din România, Filiala teritorială Nord-Vest (2020). Tânără absolventă a specializării Peisagistică, Facultatea de Horticultură, în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și programului de master Proiectarea, Amenajarea și Întreținerea Spațiilor Verzi, activitatea sa acoperă deja o varietate mare de proiecte: situri arheologice, spații publice (parcuri, scuaruri, coridoare verzi, zone adiacente spitalelor) dar și grădini private sau dezvoltări private de agrement. A colaborat în echipele de proiectare câștigătoare a unor concursuri organizate de Ordinul Arhitecților din România.
AsoP 2022 Conference. [bio]DIVERSITY OF LANDSCAPES. From research to practice. Current models and trends
17-18 November, Cluj-Napoca
Tiberiu Chiriches is a renowned protected areas specialist and forestry engineers. He has studied open spaces design and has more than 10 years experience in biodiversity conservation, while also managing his own plant nursery and landscaping company. Together with other biodiveristy conservation specialists, he has developed the concept Eco Green Spaces, an app that evaluates how ecologically friendly an open space is:
https://ecospatiiverzi.ro/despre-concept-si-evaluare/
Currently, Tiberiu is the executive director of Propark – the protected areas foundation and the CEO of Eco Spații Verzi LTD. The Eco Spații Verzi LTD company is developed under the umbrella of Propark, which supervises the implementing and growing the Eco Spații Verzi concept – eco friendly responsible green/ open spaces.
Cornel Costan is graduate of Faculty of Economics and Business Administration – UBB Cluj Napoca, Agricultural Economics program, with over 10 years of experience in sales and marketing. Since 2018, he has been part of the Makita Romania promotion team with a focus on the DC outdoor power equipment. Among the initiated special projects, we find the partnership with the Faculty of Horticulture USAMV Cluj-Napoca, Romanian Greenkeepers, Mountain Rescue, Bran Castle, Camping with Makita and many others.
Diana Culescu is active in IFLA EUROPE issues since 2008 through Romanian Landscape Architects Association – AsoP. She was President of AsoP since 2016 until 2022 and has been active in numerous activities: together with AsoP Delegate Ioana Tudora, she coordinated organisation of the 2017 IFLA Europe Conference & General Assembly in Bucharest; since 2018 she volunteered as Liaison Officer of IFLA Europe for the European Landscape Contractors Association (ELCA) and European Green Cities initiative. Through this collaboration, she is currently acting on shaping the collaboration with several other European organisations (ENA – European Nursery Stock Association, Federation of European Green Roof Associations – EFB, WUP – World Urban Parks, EILO – European Interior Landscape Organisation, and VYL – The Finnish Association of Landscape Industries) under a future SOGreen Sector organisation. She is involved in IFLA Europe Working Group on Professional Recognition Assistance as well as EU Policies Working Group on European Green Deal which she is chairing.
Diana Culescu obtained her Bachelor Diploma, in Landscape Architecture field from the Landscape Architecture Department of the Faculty of Horticulture from the University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine Bucharest, with Master Diploma on Integrated Urban Development field (2008) from Academic School for Postgraduate Studies of the University of Architecture and Urbanism “Ion Mincu” Bucharest in collaboration with the Academy of Economic Studies, the Technical University of Construction Bucharest,the University of Bucharest and L’Institut de Sciences Appliquees (INSA) from Lyon – France. She obtained her PhD in Horticulture field (2015) from the Faculty of Horticulture from the University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine Bucharest – Doctor in Horticulture title acquired based on the thesis “Development of a quality assessment method for urban green spaces”
Alastair Ferrar was born and brought up in Zimbabwe, Alastair was exposed from a young age to wild nature as he followed his father (a wildlife ecologist) on field trips to wild and remote areas of southern Africa. With a propensity to art and design and a love for wild nature, he followed a path that lead him to landscape architecture as a profession. He graduated in 1998 from the University of Pretoria in South Africa following a degree programme based on Ian McHarg’s Design with Nature principles offering a strong emphasis on ecological design.
With 24 years in professional practice internationally, Alastair has developed a comprehensive and versatile skill base at both a strategic and detailed level. His experience includes working with deprived communities on public sector projects on the outskirts of Johannesburg to working in London with local planning authorities as design advisor, carrying out development control work and providing liaison between Local Government departments, infrastructure providers and large scale developers.
Alastair has a particular interest in ecological design using nature-based solutions, bringing people in contact with nature while enabling local people to partake in both the imaginary and physical creation of their own public spaces. Alastair promotes a participatory and collaborative design approach, focusing on using the cultural capital of place to re-connect people with nature, involving locally based artists, artisans, poets and sculptors.
While in London he served as member of the Design Review Panel for Lewisham Borough Council in the south-east of the city, working on a number of strategic and detailed projects across the borough. Since relocating to Ireland in 2018/19, he has been involved in strategic masterplanning and urban design projects, residential schemes, schools, industrial and commercial facilities, cemeteries and religious buildings. Alastair is a chartered member of the UK Landscape Institute.
Qualifications: BL(hons) University of Pretoria, South Africa, PrLArch, SACLAP (South African Council for the Landscape Architectural Profession), CMLI Chartered Member of the Landscape Institute (UK), Safety by Design – Construction Regulations RIAI CPD certified
Areas of Expertise: Masterplanning, Urban Design, Landscape Design, Public Parks & Open Space, Strategic Green Infrastructure, Public Realm Design, Hardworks Detailing, Landscape & Visual Impact Assessment, Cycleways & Greenways, Hotel, Leisure & Tourism
Ana Horhat, landscape architect, graduated from the Faculty of Architecture of the Sapienza University of Rome and holds a doctorate in “Landscape and Environment”. Through her projects she explores, at various scales of intervention, the dialectic between art and nature, garden and landscape and reflection in contemporary trends in the design of green spaces. After ten years of studies, she was involved in research projects on public space and urban landscape, conferences, exhibitions, workshops and national and international design competitions, she returns to Cluj-Napoca in 2017 and establishes Ana Horhat Landscape Studio office.
She won, together with Metapolis and Atelier Mass teams, the solutions competitions organized by the Romanian Order of Architects for East Park Planning (2021) and “Cetățuia” Urban Complex Planning (2019), both in Cluj-Napoca and, most recently, the one for Morii Lake in Bucharest. She is involved, as a collaborator, in several park development and urban regeneration projects in Cluj-Napoca, Timișoara and Sibiu.
Professor Viorel Mitre, PhD, is Dean of Horticulture and Business in Rural Development Faculty, president of Senate at University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, president of the Society of Horticulture and Forestry from Transylvania and the Cluj branch president of the Romanian Horticulture Society. As vice-dean (2012-2016), he was head of the evaluation and quality of studies committees for Horticulture and Landscape Department. He has a wide range of academic and scientific experience, which resulted, over the years, in scientific research projects, academic publishing, patents and books. Since 2009 he is a PhD supervisor and coordinator and member of the International Society for Horticultural Sciences (ISHS) of the American Society for Horticultural Sciences (ASAS), Friends of Roses Romanian Association (AAR), The Romanian Horticulture Society (SRH), The Romanian Vegetal Tissue Cultures Society, The Ecological Agriculture Society – Agroecologia and the Transylvania Plant Protection Romanian Society.
Mircea Munteanu is an architect and urban designer, co-founder of the Brussels based practice Metapolis. He received his architecture degree at the Technical University of Cluj and a post-graduate degree in Urbanism and Strategic Planning at the University of Leuven. Working on the confluence of city and nature across scales he designs clear and open living environments, rooted in a precise reading and a critical interrogation of their physical and socio-economical context. His projects are staged as identifiable designs that develop into symbiotic systems, at once embedded in, revealing of and enriching for their respective environments. His work consists of projects on urban and landscape design, public space and architecture in Belgium, Romania, Switzerland, Vietnam and the Netherlands and has been awarded at competitions such as Europan, the Open Call of the Vlaams Bouwmeester, or the Open Competitions of the Romanian Order of Architects.
PhD. Arch. Alice Maria Oprică is a practicing architect, teacher and researcher based in Cluj-Napoca. She received her training at the Technical University of Cluj-Napoca, HafenCity Universität Hamburg, and the Technical University of Athens. Her architectural practice combines spatial planning and academic research, with an in-depth specialization on Hoia area in Cluj-Napoca. To date, her most notable contributions are the project for the expansion of the National Ethnographic Parc ”Romulus Vuia”, a masterplan for the Natural Area Hoia-Baciu, a masterplan for retrieving the connecting Cetățuie-Hoia-Baciului Gorges and a masterplan for the development of theme park cluster in Hoia, as well as several substantiation studies on area related topics. She is active in promoting civic involvement towards the sustainable urban development for Cetățuie-Hoia Hills and the wider Someș-Nadăș interfluve. Alice Oprică teaches architectural design and urban design at the Faculty of Architecture and Urban Planning of Cluj-Napoca.
Adina Popa is 49 years old and is a sub-engineer in a landscape architecture domain and an economist. She started her professional activity in 1996 at Oradea City Hall, within the Department of Urban Planning, after graduating from the College of Landscape Architecture from Ion Ionescu Agronomic University from Brad Iași. Since 2000, she has coordinated the activity of the Green Spaces Office within the Technical Directorate, mainly managing the maintenance activity of green areas and, respectively, she was involved in several investments to to modernize some of the eold parks in the municipality, respectively the development of small green spacesed and playgrounds in residential neighborhoods. In 2009, she accessed the opportunity to coordinate the activity of approval and design of investments in wind energy in 5 counties of the country, of a company with foreign capital. She returned to the Oradea City Hall in 2019 with the desire to put to knowledge of the professional experience gained in the private sector over the past 10 years and with many ideas, a period in which her professional training did not stop, she is still taking place in the sphere of investment projects and in the field economic. She is accredited as a Project Manager, Expert in accessing European structural and cohesion funds and Trainer. Starting from 2022, she is Deputy Executive Director within the Technical Department of Oradea City Hall and manages the municipality’s public services: salubrity, local public transport, public lighting, public utilities (water-sewer, heating), green space maintenance services and investment projects of the municipality regarding the development of new green, leisure and sports areas, rehabilitation of old parks. Even if for a long time it has been somehow detached from this field, new ideas come back to life for a while, thanks to her team, and the support and trust offered by the Municipality of Oradea and to the collaborators with which she develop projects in which the “nature” component has the main role.
Vlad Sebastian Rusu (b. 1981) graduated in 2006 from the Faculty of Architecture and Urban Planning in Cluj-Napoca, Romania, where he is currently an Associate Professor and Director of the Urban Planning and Technical Sciences Department. His professional activity is divided between research and design of architecture and urban planning projects, publication of studies, articles and books, support and participation in national and international conferences and exhibitions. His projects cover a wide range of topics and programs, from architecture and restoration to urbanism and urban design, his professional activity being recognized and awarded nationally and internationally: the European Union Grand Prize for Cultural Heritage 2017/ Europa Nostra Awards and two nominations for European Union Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe in 2017 and 2021.
Cătălin-Ștefănel Sabou, is a graduate of the Faculty of Forestry and Land Survey, USAMV Cluj-Napoca and a student in the last year of his master’s degree in Monitoring and Land Survey Systems from the same faculty. He studied Civil and Environmental Engineering and Safety Engineering (Ingegneria Civile e Ambientale e Ingegneria della Sicurezza) at the Università degli Studi di Roma Tor Vergata. The most recent and important is the first place at The 3rd CASSINI Hackathon: (Re)Visit Europe, at the event organized by Regione Lazio. The 3rd CASSINI Hackathon: (Re)Visit Europe was held simultaneously in 9 countries, and among the project partners were ESA (European Space Agency), ASI (Agenzia Spaziale Italiana), TELESPAZIO, Lazzio Connect, E-GEOS and Tor University Vergata. Within the BDS Topografie company, he deals with the scanning, processing and delivery of the measured information. Cătălin will introduce us to LiDAR Scanning technology, the use of SLAM and the utility of the multispectral camera in landscape assessment.
Beáta Csilla Szabó is the co-founder of the landscape design office named Absis Landscape Studio and has over 6 years of experience as a landscape designer. She obtained her bachelor’s degree in landscaping at the Horticulture Department of the Faculty of Technical Sciences and Humanities in Târgu Mureș, Sapientia University, after which she followed the practical training internship at the landscape design office named “Pagony Kert-és Tájepítész Iroda” from Budapest, Hungary. In 2020, Beáta obtained a master degree in Urban Management for Competitive Cities at the “Ion Mincu” University of Architecture and Urbanism in Bucharest, Romania. She is currently a PhD student at the Doctoral School of Urbanism also at the “Ion Mincu” University of Architecture and Urbanism following the research topic about “The role of riverside green spaces in the development of green-blue infrastructures”, she is a teaching staff at the Sapientia University in Târgu Mureș, landscaping departmant and ASOP member since 2021.
Areas of interest: green-blue infrastructures, landscape studies, landscape design, ecological restoration, integrated territorial development.
Marius Róbert Tăslăvan este cofondatorul biroului de proiectare peisagistică Absis Landscape Studio și are peste 5 ani de experiență ca peisagist. Róbert a obținut diploma de licență în domeniul peisagistic la Departamentul de Horticultură a Facultății de Științe Tehnice și Umanieste din Târgu Mureș, în cadrul Universității Sapientia, după care a urmat stagiul de pregătire practică la biroul de proiectare peisagistică „Pagony Kert- és Tájépítész Iroda” din Budapesta. În anul 2020, el a obținut Diploma de Master în domeniul Management Urban pentru Orașe Competitive în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. În prezent este doctorand la Școala Doctorală de Arhitectură din cadrul Univesității Tehnice din Cluj Napoca cu tema de cercetare „Conservarea și integrarea elementelor de peisaj tradițional”, și este cadru didactic la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș, specializarea peisagistică.
Domenii de interes: grădini istorice, patrimoniul peisagistic, arhitectură vernaculară, studii peisagistice.
Born in 1979, Nicolas Triboi is a landscape architect graduate of the 2002 promotion National School of Nature and Landscape din Blois, France. He is the founder of the landscape architecture practice ATELIER FOAIE VERDE (2006), after many years of experience in rural and urban development projects. He is also active in France, where, starting 2020 he is working/consulting as a landscape architect for La Motrice paysagistes européens. Since 2008, Nicolas Triboi is a board member in the Scientific Committee of Piatra Craiului National Park; during 2016-2018 he was a member in the Romanian Historical Monuments National Committee – Urban planning department. After 10 years of collaboration with the PRO PATRIMONIO Foundation, he has become a member of the administrative committee, starting 2016.
Claudia Uglea was born in 1997 in Sighetu-Marmației, she is a landscape engineer and an associate member of the Romanian Landscapers Association, Northwest Territorial Branch (2020). A young graduate of the Landscaping departmant from the Faculty of Horticulture, University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca and the master of Design, Arrangement and Maintenance of Green Spaces program, and today her activity already covers a wide variety of projects: archaeological sites, public spaces (parks, squares, green corridors, healthcare green areas), but also private gardens or private leisure developments. She collaborated in the winning design teams of several competitions organized by the Romanian Order of Architects.