Comunicate, Evenimente

Luana Simion la IFLA Europe 2017 – Nu dorești ce nu cunoști. Parcul Natural Văcărești

Luana Simion

Luana Simion, peisagist român, va prezenta evoluția Parcului Natural Văcărești de la un potențial suport pentru Jocurile Olimpice la rezervația naturală de azi ce găzduiește peste 90 de specii de păsări într-un peisaj unic și totodată izolat. Prezentarea va avea loc pe 1 iunie la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București în cadrul Conferinței IFLA Europe 2017.

Luana Andreea Simion a absolvit Secția de Peisagistică a Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, după care a urmat Masterul de Geomatică pentru Ingineria Mediului al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, în cadrul aceleiași universități. Pe durata celui de-al doilea an al masterului, ea a beneficiat de o bursă Erasmus în Lund, Suedia, unde a studiat Geografie Fizică și Analiza Ecosistemelor și a avut ocazia să elaboreze și să își publice lucrarea de disertație, intitulată „Evaluarea stării de conservare a zonei umede urbane Văcărești din București. Tipuri de acoperire a terenului și schimbări climatice între anii 2000 și 2015”. Începând cu luna iulie a anului 2016, ea este membră a Asociației Parcul Natural Văcărești.

Nu dorești ce nu cunoști. Parcul Natural Văcărești

Te trezești dimineața având în gând să gătești un desert delicios, dar se taie crema de ou și în final ajungi să transformi totul într-o omletă pentru micul dejun… Unele lucruri pur și simplu par să nu vrea să sfârșească așa cum au fost plănuite la început. Poate că organizarea Jocurilor Olimpice de vară nu este o idee la fel de îmbietoare precum prepararea unui desert, dar rezultatul poate fi, de asemenea, unul dezastruos sau poate… de ce nu, o adevărată delectare. Acesta era unul dintre planurile mărețe din vremea perioadei comuniste pentru unul dintre cartierele din sud-estul Bucureștiului, format la vremea respectivă din grădini de legume. Întâmplarea a făcut ca lucrurile să își schimbe cursul în timp și în loc să încurajăm canotorii tenaci de pe marginea unui bazin olimpic, admirăm astăzi zborul elegant al peste 90 de specii de păsări deasupra celor 183 de hectare ce alcătuiesc un peisaj unic și totodată izolat, atât de izolat încât vreme de aproximativ douăzeci de ani, doar câțiva iubitori de natură îndrăzneți și îndeajuns de aventuroși îi cunoșteau existența, tocmai din cauza digului ce îl ferește de privirile trecătorilor, de jur-împrejur. Acest hotar a avut până în momentul de față un rol deosebit de important, cel de protector în vederea dezvoltării întregului ecosistem. Totuși, de ce să nu-i depășim limitele, apropiindu-ne curajoși de un astfel de hazard? La urma urmei, când ai mai mâncat omletă dulce la micul dejun?

Conferința IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE” este organizată de IFLA Europe & AsoP Romania și filialele sale în cadrul evenimentului Conferința și Adunarea Generală IFLA Europe (1- 4 iunie 2017, București).

Mai multe detalii despre întregul eveniment (RO): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/

Mai multe detalii despre conferință (EN): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/