Felix Marcu la IFLA Europe 2017: Limes – frontiera care unește Europa

Felix Marcu

Felix Marcu, managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, va prezenta ce a mai rămas din frontierele Imperiului Roman extinse de-a lungul Europei, în cadrul Conferinței IFLA Europe 2017, pe 1 iunie la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București.

Felix Marcu este expert în arheologie și unul dintre primii cercetători ai României care a îmbrățișat noua tehnică interdisciplinară a teledetecției în arheologie. Felix Marcu a lucrat de la începutul carierei sale științifice în unele dintre cele mai impozante situri arheologice romane din România și străinătate: Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Carnuntum (Austria), Oberndorf-Bochingen (Germany), Caseiu, Roșia Montană etc. În prezent conduce cercetarea arheologică din forturile romane din Bologa și Gilău (Cluj) și cercetările prin teledetecție a multor altor monumente printre care și frontiera romană nordică a Daciei.
În ultimul timp a devenit implicat în probleme legate de managementul patrimoniului. Din noiembrie anul trecut este managerul unuia dintre cele mai importante muzee din România, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca. A fost numit de către Ministrul Culturii ca președinte al Comisiei LIMES România, a cărui scop este acela de a pregăti înscrierea frontierei romane a Daciei în lista patrimoniului mondial UNESCO. De asemenea, este membru al Comisiei Naționale de Arheologie și manager al Programului Național LIMES, finanțat de Ministerul Culturii până în 2020.

Limes – frontiera care unește Europa

Prezentarea va constitui o privire generală asupra a ceea ce a mai rămas din frontierele Imperiului Roman, frontiere extinse de-a lungul Europei. Accentul va fi pus asupra siturilor datând din secolul 2 AD, când Imperiul Roman a atins cea mai mare întindere a sa, și în mod special asupra siturilor din fosta provincie a Daciei.
Suntem martorii unui amestec fără egal de soluții militare dezvoltate în vederea adaptării la peisaje și amenințări extrem de variate.

Frontiera Imperiului Roman (limes) a fost o graniță foarte dinamică ce s-a dezvoltat de-a lungul timpului și care s-a deplasat înainte și înapoi în relație directă cu peisajul. Distribuția forturilor este mai bine înțeleasă când este relaționată cu topografia care a influențat varii aspecte: unde oamenii puteau locui, unde își puteau produce mâncarea, unde puteau menține sub observație alți locuitori și zone.

Astăzi acest monument este afectat de asemenea de topografie, găsirea unor rezolvări mai bune de management al peisajului în vecinătatea acestor locuri reprezintă un factor esențial pentru soluții și standarde de protecție și promovare a siturilor.

Conferința IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE” este organizată de IFLA Europe & AsoP Romania și filialele sale în cadrul evenimentului Conferința și Adunarea Generală IFLA Europe (1- 4 iunie 2017, București).

Mai multe detalii despre întregul eveniment (RO): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/

Mai multe detalii despre conferință (EN): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/