Lala Panait, de la inițiativa „La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”, va vorbi despre valul de îngrădiri dar și despre nevoia de spații comune pentru locuitorii cartierelor și pentru cultura locală, în cadrul Conferinței IFLA Europe 2017, pe 1 iunie la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București.
Lala Panait locuiește și lucrează ca antropolog urban și manager cultural în Cluj. Este doctor în filologie și antropologie urbană al UBB Cluj cu o teză privind procesul intervențiilor artistice în spațiul public românesc după 1989. În 2007 a absolvit Bauhaus Dessau Kolleg VIII, „EU Urbanism“. A organizat intervenții artistice și a participat la workshop-uri tematice în spațiul românesc și în Germania, Polonia, Cehia, Luxemburg, Ucraina, Bulgaria, Moldova, Rusia. A făcut parte din echipa participantă la Bienala de Arhitectură de la Veneția, cu proiectul „Superbia”. Este membru fondator al Asociației Colectiv A, între 2009-2015 făcând parte din echipa Temps d’Images Cluj. Se ocupă de Tururile alternative „Trăiește Orașul!” și Jane’s Walk Cluj. Din 2012 coordonează împreună cu Silviu Medeșan inițiativa „La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”.
Gardul nostru cel de toate zilele ia-ni-l nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre
Pledoarie: este nevoie de 100 metri garduri pentru a ajunge la spațiile comunitare din oraș!
Trăim în orașe destul de sufocate, cu centre aglomerate atât de trafic cât și de diferite tipuri de „festivalizări” și gentrificări. În același timp cartierele au ritmul lor, dar și nevoia lor de a-și revendica anumite spații. Voi vorbi despre valul de îngrădiri, dar și nevoia de spații comune pentru locuitorii cartierelor și pentru cultura locală. Studiul de caz ales este inițiativa comunitară La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur și procesul participativ la care lucrăm de 5 ani pentru activarea spațiului verde dar și a cetățenilor din cartier. A vorbi despre garduri și cetățenie activă în oraș devine un subiect care nu mai poate fi neglijat, atât din punct de vedere politic, dar și cultural și social.
Conferința IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE” este organizată de IFLA Europe & AsoP Romania și filialele sale în cadrul evenimentului Conferința și Adunarea Generală IFLA Europe (1- 4 iunie 2017, București).
Mai multe detalii despre întregul eveniment (RO): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/
Mai multe detalii despre conferință (EN): http://asop.org.ro/comunicate/peisagistii-din-europa-se-reunesc-la-bucuresti/