Noutăți, Uncategorized

Curs de introducere în arboricultură

De ce un curs de introducere în arboricultură? Conservarea arborilor este esențială, mai ales în actuala realitate în care poluarea atinge cote îngrijorătoare zi după zi. Chiar dacă la prima vedere, conservarea poate părea facilă, planul este unul minuțios și presupune multă atenție pentru că fiecare arbore este unic și are nevoie de o îngrijire aparte.

De-a lungul existenței sale, un arbore poate experimenta o varietate de schimbări și probleme, unele cauzate de mediu, de furtuni sau de tăieri neglijente. Din păcate, aceste aspecte sunt foarte greu de corectat, astfel că implementarea unor măsuri preventive ar putea duce la eliminarea factorilor negativi. 

Din dorința de a dezvolta abilitățile necesare profesioniștilor referitoare la gestionarea spațiilor verzi Asociația Peisagiștilor din România în parteneriat cu WorldSkills România și Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau” organizează în perioada 23-25 mai 2022  primul curs de introducere în arboricultură destinat personalului care activează în domeniul gestionării spațiilor verzi urbane, precum și pasionaților.

Curs de introducere în arboricultură, dezvoltat de Platforma Europeană de Înverzire Urbană

Cursul este dezvoltat în cadrul proiectului Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană și are ca scop dobândirea abilităților de bază pentru utilizarea și aplicarea conceptelor cheie: inventariere, evaluare, gestionare și monitorizare a arborilor din mediul urban. 

Important de reținut este faptul că acest curs de introducere în arboricultură reprezintă prima sesiune a unui program de instruire pentru dezvoltarea profesională continuă, în curs de acreditare.

Parcurgerea acestei sesiuni de instruire va permite ulterior înscrierea la cea de-a doua sesiune a programului de instruire și, respectiv, obținerea unui certificat de absolvire din partea Ministerului Educației.

Cine susține cursul?

Cursul va fi susținut de Diana Culescu, membru al Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, membru al Societății Internaționale de Arboricultură, ce deține titlul de Doctor în domeniul horticulturii pe baza tezei „Elaborarea unei metode de analiză a calității spațiilor verzi urbane”, și de Alexandru Purcaru, arboricultor cu experiență vastă în gestionarea vegetației arborescente, acumulată în Norvegia și Anglia, având la bază formare de silvicultor oferită de către Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Brașov.

Când?

23-25 mai 2022

Unde?

Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”

Bulevardul I. C. Brătianu nr. 1B, Brănești, Județul Ilfov

Înscrieri și costuri?

Înscrierea se realizează prin completarea formularului: https://forms.gle/7wM4HwycvcspWr6P6, până la data de 14 mai, ora 23:59.

Taxa de participare este de 2.000 Ron/participant.

DISCOUNT: Înscrierile realizate până la data de 6 mai, ora 23:59, beneficiază o reducere de 500 RON din taxa de participare.

* Taxa de participare include: 21 ore de instruire teoretică și practică bazată pe echipamente moderne, 2 pauze de cafea/zi și masa de prânz. Taxa de participare nu acoperă cazarea și nici transportul la/de la locația de desfășurare a cursului.

Programul celor trei zile pentru cursul de introducere în arboricultură:

Luni, 23 mai 09:00-

17:00

Aspecte teoretice și practice referitoare la inventarierea, evaluarea, gestionarea și monitorizarea arborilor din mediul urban
Marți, 24 mai Aspecte practice referitoare la inventarierea, evaluarea arborilor din mediul urban
Miercuri, 25 mai Aspecte practice referitoare la principiile și obiectivele urmărite pentru tăierile realizate în cazul arborilor din mediul urban

Cursul este organizat de Asociația Peisagiștilor din România împreună cu WorldSkills România și Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau”, fiind dezvoltat în cadrul proiectului Platforma Europeană pentru Înverzire Urbană, proiect care își propune să îmbogățească cunoștințele și să dezvolte abilitățile necesare profesioniștilor în abordarea problematicii biodiversității urbane, bunăstării și adaptării la climă în spațiul urban, precum și să lărgească expertiza acestora la nivel European.